Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoVrijeme je za nabavku sjemena - Evo na šta posebno treba obratiti...

Vrijeme je za nabavku sjemena – Evo na šta posebno treba obratiti pažnju!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Još dok traje zima razmišljamo o nabavci sjemena i nabavljamo sjeme biljaka, koje ćemo imati u bašti tokom ove godine. Pravimo planove šta ćemo i gdje posijati.

U velikim centrima, kao i u malim poljoprivrednim apotekama i sjemenarama prodaje se raznovrsno sjeme. Obično je razvrstano na sjeme cvijeća, začinske biljke i povrće. Sjeme može da se naruči i preko interneta i čini se da je ovo danas veoma zastupljeno. Postoje i grupe na društvenim mrežama gdje se okupljaju ljudi koji razmijenjuju sjemena biljaka, pa se tu mogu naći i neke stare sorte koje su inače teško dostupne.

Kesice sjemena

Obratite pažnju na kesice sjemena. Tu se nalaze važne informacije. Da li je sjeme tretirano, da li je organsko, hibridno, sve to možete primijetiti, ali i mnogo više od toga. Na kesicama je naznačen rok trajanja, odnosno do kad sjeme treba posijjati. Zatim tu je informacija o klijavosti sjemena. Mogu da postoje i podaci kada se sjeme sije, na koju dubinu i rastojanje.

Izbor sjemena

Kada ste napravili plan, šta ćete gdje da sadite u vrtu, onda treba i odabrati sortu. Pojedine vrste povrća imaju zaista mnogo sorti, pa se nije lako odlučiti. Neko sjeme se sije u zatvorenom, pa se kasnije biljke presađuju na otvoreno, a neko sjeme se sije direktnom sjetvom, što znači odmah na otvorenom.

Treba voditi računa o rokovima sjetve i da se obavi na vrijeme, jer klijavost sjemena može zavisiti od spoljašnje temperature. Ali kod izbora sjemena treba na još nešto obratiti pažnju.

Imamo tri vrste sjemena:

Konvencionalno sjeme

Postoji konvencionalno sjeme, koje se zapravo najviše koristi i prodaje. Ono nije organsko, jer nije dobijeno od organskih biljaka, ali nije ni tretirano u samom procesu proizvodnje.

Sjeme koje je tretirano

Ono se prepoznaje po tome što ima čudnu boju, na primjer plavu, ružičastu, zelenu. Takvo sjeme je navodno otpornije na bolesti i štetočine, ali je tretirano hemikalijama.

Organsko sjeme

Treća vrsta semena je organsko seme, a prepoznaje se po tome što je na kesicama obilježeno kao bio ili ekološko. Ovo bio sjeme je duplo skuplje. To je zapravo ono sjeme, koje niti je tretirano u procesu proizvodnje, niti su biljke od kojih je dobijeno prskane pesticidima, herbicidima i vještačkim đubrivima. Sve više je aktuelno ovo bio sjeme, zato što se interesovanje za organsku proizvodnju povećava i kod nas.

Hibridi

Sjeme može biti i hibrid, a to znači da je nastalo ukrštanjem različitih biljaka i onda na kesicama sjemena postoji oznaka F1. Ovo sjeme je skuplje. Hibridi mogu biti otporniji na bolesti ili mogu da budu veoma rodni, tako da se može isplatiti. Ono što je mana je što je njihovo sjeme neupotrebljivo, jer se od njega neće više dobiti iste takve biljke.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

Zašto je važna dezinfekcija sjemena prilikom zaštite biljaka

Crni luk rokambol – Umjesto sjemena donosi arpadžik

Najbolji način da sačuvate sjeme paradajza za sljedeću godinu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI