Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOPTIMALNO VRIJEME SJETVE/SADNJE JESENJEG POVRĆA!

OPTIMALNO VRIJEME SJETVE/SADNJE JESENJEG POVRĆA!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neophodan predusjev za uspješnu jesenju sjetvu i sadnju je optimalno vrijeme sjetve i sadnje i pravilno sprovođenje agrotehničkih mjera kako bi biljke lakše podnjele uslove zime

Agrotehničke mjere koje je potrebno sprovoditi su prije svega mjere zaštite povrća od bolesti, štetočina i korova, pravovremeno đubrenje uz poštovanje doza, zaštita od vjetrova.

Mlade biljke lakše prezime nepovoljne uslove od starijih, te zbog toga treba voditi računa o rokovima sjetve i sadnje.

Bijeli luk

Bijeli luk dolazi na drugo mesto u plodoredu, dobro uspjeva nakon krompira, kupusnjača, šargarepe, krastavca. odgovaraju mu sunčana zemljišta, plodna, ph neutralne reakcije, zemljišta koja dobro drže vlagu. Sadi se u jesen u oktobru, koriste se dobri, zdravi i krupni čenovi. Dubina sadnje je 4 cm. Razmak između biljaka je 5-10 cm i 20-25 između redova.

Crni luk

Za crni luk su najbolja laka do srednje teška zemljišta, dobre strukture, slabo kisele do neutralne reakcije. Obrada zemljišta pre jesenje sadnje obuhvata predsjetvenu pripremu kako bi zemljište bilo mrvičasto. Na isto mjesto se vraća 3-4 godine, što je preventivno protiv širenja plamenjače, nematoda i najznačajnije štetočine – lukove muve. Dobri predusjevi su krastavac, kupus, paprika.

Zelena salata

S obzirom da je zelena salata skromnih zahtjeva prema uslovima gajenja, vrlo često je ona odabir organskih proizvođača za gajenje u jesenjem i zimskom periodu na otvorenom, a još više u zaštićenom prostoru. U plodoredu dolazi na drugo mjesto posle kultura đubrenih stajnjakom, paradajza, paprike i kupusnjače. Sije se od početka septembra a rasađuje za mjesec dana od sjetve, sukcesivno sve do kraja oktobra.

Spanać

Za uspješno gajenje spanaća najbolja su laka do srednje teška zemljišta pH vrednosti 6,5-7. Ne đubri se direktno stajnjakom već se sije poslije kultura đubrenim organskim đubrivom. Obilna ishrana azotom dovodi do nakupljanja štetnih nitrata i nitrita. Ima male zahtjeve za toplotom, izdrži mraz od -6 do -8 C,a dobro ukorijenjen i do -20 C. Proizvodi se direktnom sjetvom. Nakon sjetve obavezno je zalivanje.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Jesenja sjetva graška – Savjeti za bolji prinos

Jesenja sjetva spanaća

Urea u jesen za bolje cvjetanje voćaka u proljeće

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI