Četvrtak, 1 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro Savjet12 koraka za pokretanje biznisa u ruralnom turizmu

12 koraka za pokretanje biznisa u ruralnom turizmu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Seoski turizam može biti veoma pogodno tlo za započinjanje unosnog biznisa. A kada imate ideju i registrovano gazidinstvo možete se fokusirati na ostale detalje koji su potrebni. U ovih 12 koraka saznajte koja je tajna uspijeha za razvoj turizma u ruralnim područjima.

Za pokretanje biznisa u ruralnom turizmu neophodno je sljedeće:

1. Saznajte šta to vaši klijenti žele. Vaš biznis će se razlikovati od toga da li oni žele da vide, osjete, kupe, nauče, ili steknu svijest o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara, ili jednostavno samo žele da uživaju.

2. Pronađite partnere za proizvode ruralnog turizma. Dakle nisu vam dovoljni samo hotelijeri i kompanije koje obezbijeđuju transportne usluge već i određeni spa centri, vinarije, mala preduzeća koja se bave prodajom suvenira i zanatske radnje, muzeji, biblioteke, proizvođači organske hrane i druge.

3. Odredite prostorni okvir za vaš proizvod. Morate odlučiti da li je to samo vaša zemlja, region, neka druga destinacija, zatim da li je riječ o banjskom mjestu, gradovima, ili su to mjesta gde se održava neka posjećena manifestacija.

4. Pronađite nešto više u okviru proizvoda da biste dobili dodatnu vrijednost. To mogu biti pejšačke staze u prirodi namijenjene za branje ljekovitog bilja i gljiva, gastronomija na tradicionalni način, ponuda suvenira,  tradicionalni zanati, ili narodno graditeljstvo.

5. Obezbijedite vaš proizvod kvalitetnom infrastrukturom. Bez dobre infrastrukture, vaš proizvod neće biti spreman za tržište. U skladu sa infrastrukturom možete ponuditi smještaj, ishranu, transport, vodiče i animatore.

6. Definišite tržište. Za uspijeh u pokretanju biznisa u ruralnom turizmu potrebno je da vaš jednistveni proizvod bude na listi 10 najpoželjnijih destinacija u okviru zemlje ili regiona koji bi svako želio da posieti.

7. Pozicionirajte proizvod na tržištu. Postavlja se pitanje da li želite da vaš proizvod postane brend na tržištu. Ako to želite onda morate igrati na kartu atraktivnosti i autentičnosti proizvoda na tržištu.

8. Reklamirajte i promovišite vaš turistički proizvod. Veoma je važno da svuda i svim sredstvima reklamirate vaš proizvod. Najjeftinije opcije da to uradite je putem interneta i društvenih mreža.

9. Budite inovativni.  Vodite računa o tome da im date dodatne informacije i sadržaje, reklame, popuste.

10. Budite odgovorni. Svaki proizvod seoskog, odnosno ruralnog turizma trebalo bi da pormoviše kulturu i način života ljudi u zemlji u kojoj se taj proizvod nalazi.

11. Mislite na budućnost. Moramo unaprijed razmišljati o tome šta ćemo ostaviti budućim generacijama, da li je naš proizvod održiv i da li obezbijeđuje koristi za svoje proizvođače i potrošače na duži vremenski rok. Kako će on izgledati i da li može opstati u narednih 20 godina.

12. Promovišite proizvod. Razmislite kako mogu potencijalni turisti da saznaju za objekat i usluge koje pružate.  Kao i ko će (ili ko treba) da promoviše moje domaćinstvo. To su prije svega nosioci promotivnih aktivnosti: turističke organizacije – TO (lokalne, regionalne ili TOS) kao i turističke agencije.

Izvor: Agromedia

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]