Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoUrea u jesen za bolje cvjetanje voćaka u proljeće

Urea u jesen za bolje cvjetanje voćaka u proljeće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Možemo povećati sadržaj azota u pupoljcima, zato će urea u jesen doprinjeti stvaranju zaliha azota za prve tople dane u proljeće. Preporučena koncentracija je 3%. Prije svega uradite folijarnu analizu na sadržaj azota u listu.

Tokom jesenjih mjeseci nivo azota u listovima opada dok se istovremeno njegov sadržaj u pupoljcima, naročito generativnim, povećava. Taj, nazovimo povratni tok hraniva iz lista u pupoljke je normalna pojava koja se dešava krajem vegetacije kada biljka povlači dio hranljivih materija iz listova prije nego što ih odbaci. Upravo se tokom ovog perioda može uticati na povećanje rezervi azota u pupoljcima i drvetu koje ostaju na raspolaganju biljci tokom narednog proljeća i perioda cvjetanja, kada biljke još uvjek nisu počele intenzivno da usvajaju azot iz zemljišta. Rezerve azota iz prethodne vegetacije direktno utiču na veličinu lista u tekućoj vegetaciji (kod trešnje na slabobujnim podlogama i do 24%!) što je više puta dokazivano u mnogim naučnim istraživanjima. Veća asimilaciona površina listova direktno utiče kako na krupnoću plodova tako i na visinu prinosa.

Urea – folijarna primjena

Najjeftiniji i najjednostavniji način povećanja rezervi azota tokom jeseni je folijarna primjena uree. U ovu svrhu se prema stručnim navodima koristi 2 ili 3 % rastvor uree sa ukupnom dozom primjene od oko 20 do čak 50 kg/ha, s time da se veće doze mogu podjeliti 2-3 aplikacije sa razmakom između aplikacija od 7 dana. Višegodišnji terenski rezultati govore da je koncentracija od 3% bezbedna za korišćenje tokom jesenjih mjeseci. Upotreba većih koncentracija od ove može dovesti do pojave ožegotine na listovima, a znatno veće koncentracije dovode do defolijacije. Takođe, primjena malih doza i niskih koncentracija neće dati zadovoljavajuće rezultate. Pri ovom tretmanu mogu se dodati i folijarna hraniva sa borom, čime će se obezbjediti bolje cvjetanje u idućoj sezoni i smanjiti procenat abortivnih cvjetova.

Vrijeme primjene uree

Vrijeme folijarne primjene uree je veoma bitno, jer listovi nisu uvjek spremni da preko kutikule usvoje hraniva iz spoljašnje sredine. Jedan od najbitnijih uslova je dovoljna hidratisanost listova. U uslovima dugotrajne suše i niske vlažnosti vazduha biljke su u stresu, listovi uvijeni, nedovoljno hidratisani i sa minimalnom mogućnošću usvajanja hraniva. U tom smislu optimalni momenat za primjenu uree bio bi nakon kišnog perioda ili nakon navodnjavanja, kada je vlažnost vazduha veća i hidratisanost listova velika, a dnevne temperature oko 20-25°C. Ovakve vremenske prilike u našim uslovima obično imamo krajem septembra i tokom oktobra mjeseca kada se može postići najbolji efekat. Kod jabučastog voća tretirati nakon završetka berbe.

Urea u jesen

Treba reći da primjena uree na biljkama koje već imaju visok sadržaj azota u listovima nema nikakvu svrhu i ekonomsko opravdanje, pa prije primjene uree treba ocjeniti sadržaj azota u lišću ili utvrditi njegov stvaran nivo folijarnom dijagnostikom. Neki od simptoma visokog sadržaja azota su prekomjeran porast mladara, krupni i debeli, tamno obojeni listovi, često naborani po obodu (takvi listovi ostaju dugo zeleni na granama, sve do jačih mrazeva).

Tretman ureom treba izostaviti ukoliko biljke još uvjek imaju aktivan porast ili su u retrovegetaciji (ponovno kretanje pupoljaka i listova tokom kasnog ljeta), jer će u tom slučaju njena primjena samo produžiti vegetaciju i još više otežati sazrijevanje biljnog tkiva.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Simptomi suše kod voćaka – Kako ih prepoznati?

Ovo morate znati ako planirate uzgoj lješnika!

Opadanje plodova jabuka

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

dinja

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to...