Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNeizostavne mjere njege KRASTAVCA za postizanje dobrih rezultata

Neizostavne mjere njege KRASTAVCA za postizanje dobrih rezultata

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega usjeva krastavca na otvorenom podrazumijeva: prorjeđivanje, prihranjivanje, suzbijanje korova, međuredno kultiviranje, navodnjavanje, zaštita od bolesti i štetočina.

PRORJEĐIVANJE

Vrši se ako je usjev nikao gusto. Obavlja se u fazi razvoja prvog ili drugog pravog lista. Kod usjeva ručno sijanog u kućice poslije prorjeđivanja u svakoj kućici se ostave 3-4 biljke, međusobno udaljen 5-7 cm.

Pročitajte: Plamenjača krastavca – Bolest koja pravi velike probleme povrtarima

Prihranjivanje, okopavanje i suzbijanje korova

U proizvodnji krastavca prihranjivanje, okopavanje i suzbijanje korova su neophodne mjere njege. Uz uslov da je u jesen upotrijebljeno stajsko đubrivo biljke treba prihraniti jedan ili dva puta mineralnim đubrivima u količini od 20-30 kg azota, 50-60 fosfora i 50-60 kalijuma po hektaru. Usjev se prvi put prihranjuje 10-15 dana poslije nicanja, a drugi put pred početak plodonošenja. Ako se prihranjivanje obavlja jednom to se čini kada vriježe počnu da pužu po zemlji. 

Međuredno kultiviranje je vrlo važna mjera njege kojom se površinski sloj temljišta održava u rastresitom stanju i bez korova. Izvodi se dok se vriježe ne razviju dovoljno da sklope redove, a to je 2 do 3 puta u toku vegetacionog perioda.

Na malim površinama, u cilju uništavanja korovskih biljaka, ne treba primjenjivati herbicide jer gotovo svi imaju depresivno dejstvo na rast i razviće mladih biljaka već samo okopavanje, plijevljenje i ogrtanje. Ogrtanjem se podstiče obrazovanje adventivnih korijena, a time i povećanje sposobnosti biljaka da usvajaju hranljive materije i vodu iz zemljišta.

NAVODNJAVANJE

Visoki i sigurni prinosi mogu se dobiti samo uz navodnjavanje. Količina vode i broj zalivanja, zavise od vremenskih prilika, osovibina zemljišta i razvojne faze biljaka. U početnim fazama razvoja krastavca potrebe za vodom su manje. Kada počne plodonošenje potrebe biljaka za vodom u zemljištu i vazduhu naglo rastu. Zalivanje orošavanjem ili po sistemu kap po kap najbolji su načini navodnjavanja krastavca.

Detalje o pravilnom zalivanju krastavca pročitajte na linku ispod:

Ovako zalivajte krastavac i očekujte dobre rezultate

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI