Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlamenjača krastavca - Bolest koja pravi velike probleme povrtarima

Plamenjača krastavca – Bolest koja pravi velike probleme povrtarima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača krastavca je gljivično oboljenje koje izaziva gljivica Pseudoperonospora cubensis. 

U našim klimatskim uslovima redovno se javlja i pričinjava ogromne štete. Usljed brzog širenja bolesti, zaraženi usjevi mogu za kratko vrijeme biti potpuno uništeni.

P. cubensis pored krastacva, često napada i dinje. Osim ovih biljnih vrsta u manjoj mjeri ugrožava lubenicu, kao i pojedine vrste bundeva.

SIMPTOMI

Sa lica lista se u početku uočavaju hlorotične pjege, koje vremenom nekrotiraju. U okviru njih sa naličja lista obrazuje se siva navlaka reproduktivnih organa parazita. Pjege se posle nekog vremena spajaju, a zaraženi dijelovi lista se suše, postaju kruti, lome se i rasapdaju.Bolest brzo zahvata cijelu lisku i list propada. Peteljke ostaju zelene, a zaraženo lišće ne opada. Jače napadnute biljke, usljed masovnog propadanja listova, bivaju u potpunosti uništene.

Plamenjača krastavcaZa većinu prouzrokovača plamenjače vlažno i prohladno vrijeme je osnovni preduslov širenja bolesti, što nije slučaj sa plamenjačom krastavca. Za ostvarivanje zaraze dovoljno je da je samo 2 h relativna vlažnost 100% i temperatura 20-25 ºC.

MJERE ZAŠTITE

Stvaranje i gajenje otpornih genotipova je najpouzdanija mjera zaštite.

Hemijske mjere borbe vrlo su efikasne primjenom preparata AZBANY 250 SC.

Preparat AZBANY: Uvoznik i distributer za BiH Agrimatco doo

AZBANY 250 SC je peparat na bazi aktivne supstance azoksistrobin. To je lokalsistemični fungicid sa preventivnim djelovanjem koji se primjenjuje u velikom broju kultura u cilju suzbijanja bolesti tipa plamenjače, pepelnice, crne pjegavosti, kestenjaste pjegavosti. U svim usjevima primjenjuje se isključivo preventivno, a najkasnije po pojavi prvih simptoma.

Kod krastavaca, lubenice, dinje primjenjuje za suzbijanje plamenjače (Pseudoperonospora cubensis) u dozi 0,75 – 1,0 l/ha

Karenca za krastavac, lubenicu i dinju je 3 dana.

Uvoznik i distributer za BiH: Agrimatco doo.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Pet SAVJETA za bolji rast KRASTAVACA

Ovako zalivajte krastavac i očekujte dobre rezultate

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI