Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoJesenje krečenje stabla voća

Jesenje krečenje stabla voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krečenje voćaka se godišnje obavlja dva puta. Obavlja se u ovo doba godine (jesen) i u proljeće.

SVRHA KREČENJA STABLA

Sami ciljevi krečenja voćaka ogledaju se prvenstveno u tome da se stvori bijela površina na kori stabla, tj. bijela boja stabla kako bi se omogućila refleksija svjetlosti. Ova boja omogućuje da sunce zagrijava koru voćaka što je posebno važno za kasne proljetne mrazeve koji su česta pojava u kontinentalnim dijelovima gdje prevladava umjereno kontinentalna klima.

Krečenje stabla krečom ima i fungicidnu ulogu jer kreč može biti repelent za pojedine štetočine.On može imati i funkciju zaštite od životinja koje bi mogle nanijeti štete kori stabla voćarskih stablašica.
Iako se ova radnja naziva “krečenje stabala krečom” potrebno je znati da je, ipak, bolje dodati još neke komponente koje imaju pozitivan utjecaj na svrsishodnost samog krečenja stabala. U smjesu se još dodaje sumpor u prahu, kao odlično fungicidno sredstvo, plavi kamen koji sprječava razne bolesti te sol, koja stvara kvalitetniju kristalizaciju.

Postoji dilema je li štetno krečiti i gornji dio stabla.Kod mladih voćaka je poželjno okrečiti i gornje dijelove, odnosno razgranjenja (račve), nekih 20-30 cm od prvog grananja grana.

SASTOJCI ZA KREČENJE STABALA

Smjesa za krečenje stabala iziskuje sljedeće komponente: 5 kg gašenog kreča, pola kilograma soli, 100 g sumpora, 100 g plavog kamena ili drugog bakrenog preparata te 10 litara vode za spravljanje smjese. Smjesu treba dobro izmiješati kako bi se što adekvatnije homogenizovala te je potrebno tokom upotrebe postepeno miješati zbog taloženja.

Smjesu je potrebno nanositi nekom debljom četkom, ili valjkom, a sloj se mora nanijeti debelo tako da se popune sve pore i pukotine na kori.

PROČITAJTE:

Kada je pravo vrijeme za rezidbu?

Pripreme za jesenju rezidbu voćaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI