Subota, 27 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPripreme za jesenju REZIDBU VOĆAKA

Pripreme za jesenju REZIDBU VOĆAKA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba voćnih stabala može se obavljati u kasnu jesen odnosno posle opadanja lišća. Drugi optimalni trenutak je u proljeće prije bubrenja pupoljaka i kretanja vegetacije. 

Prednosti orezivanja tokom kasne jeseni su brojne: stabla su manje izložena stresu, prilikom rezidbe rezača ne ometaju listovi i plodovi, nema insekata. Golo stablo, bez lišća, može rezaču pružiti potpuni uvid o stanju u kome se nalazi krošnja. Mogu se lakše identifikovati svi problemi koji su se javili tokom razvoja i napraviti plan rada kako ih riješiti.

Orezivanje voćaka u samo 3 koraka! /FOTO/

Orezivanje vršiti po sunčanom, toplom danu, bez kiše, magle. Izbjegavati orezivanje pri temperaturama nižm od 5ºC. Ukoliko orezivanje vršimo pri niskim temperaturama vazduha dolazi do deformacija reznog mjesta i rana teže zarasta. Od velike važnosti je izbor alata kojim se vrši rezidba i redovna dezinfekcija alata tokom rezidbe.

Treba imati u vidu da jesenja rezidba ima i jednu manu. Naime, radi se o mogućnosti da tokom zime dođe do izmrzavanja ljetorasta i grana.

Zbog toga je u malim, amaterskim voćnjacima najbolje tokom kasne jeseni uraditi rezidbu slomljenih, osušenih ili na bilo koji način oštećenih grana, grana koje u potpunosti uklanjamo, a sam finiš rezidbe da ostavimo za rano proljeće. U ovom terminu je obavezno uraditi sanitarnu rezidbu, ukloniti grane za koje smatramo da su zaražene i mumificirane plodove.

Izvor: agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI