Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNačini čuvanja plodova jabuka tokom zime

Načini čuvanja plodova jabuka tokom zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najjednostavnijie je čuvati jabuke u kutijama (kartonske kutije, korpe). Ovo je jednostavna metoda, ali je mogućnost čuvanja plodova jabuke na ovakav način kratkotrajna. Nedostatak ove metode je da se truljenje plodova brzo širi i da se provjetravanje stanja plodova mora vršiti redovno i često.


Plodovi jabuke se mogu pojedinačno zamotavati u papir i složiti u dva do tri reda.


Modifikacija ove metode je čuvanje plodova u pijesku u koji smo dodali malo pepela. Na dno kutije sipajte pijesak u sloju debljine 3cm. Poredajte jabuke, ali tako da se plodovi ne dodiruju međusobno. Poredane plodove posuti pijeskom. Na ovaj način možemo napraviti dva do tri reda jabuka zatrpanih u pijesak. Vlažnost pijeska ne smije biti veća od 4%. Veća vlažnost može dovesti do propadanja uskladištenih plodova.


Umjesto pijeska mogu se koristiti i drugi suvi i rastresiti materijali: heljdine ljuspice, piljevina, mahovina, ljuska crvenog luka, slama. Jabuke lako usvajaju mirise iz okoline i materijal u koji zatrpavamo jabuke može promijeniti miris plodovima jabuke. Skladištena na ovaj način jabuka se može očuvati do proljeća ukoliko su uslovi u skladištu odgovarajući.


Jabuke je moguće čuvati i u najlon vrećicama na kojima smo napravili rupice za ventilaciju. Tokom vlažnog dana u vrećici će doći do kondenzacije, a tokom suvog dana plodovi će apsorbovati vlagu.


Ne zaboravite pregledati uskladištene jabuke barem jednom tokom mjeseca i odstranite plodove koji pokazuju znakove propadanja.

 

PROČITAJTE:

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI