Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiInženjer našao način kako da uništi ambroziju bez hemije

Inženjer našao način kako da uništi ambroziju bez hemije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jul je mjesec početka cvjetanja ambrozije. Polen ove biljke jedan od najčešćih uzroka alergija na našim prostorima.

Rešenje za globalno uništavanje korova u korijenu putem radio-frekvencije i struje, bez hemijskih jedinjenja i pesticida – ekološkim putem, patentirao je srpski elektroinženjer Miloš Stanković.

Polen ambrozije spada u specifične agense koji zagađuju vazduh, a naš nagrađivani inovator, preduzetnik i elektroinženjer Miloš Stanković konstruisao je „ambrozer“. Uređaj se može podesiti da uništava grupno ili selektivno korov, a ne uništava korisne biljke niti mikroorganizme.

Pročitajte: Alergija na ambroziju može da postane prošlost zahvaljujući jednom insektu

Miloš Stanković, elektroinženjer kaže: „Pomoću određene frekvencije i struje svaki korov u poljoprivredi ima određenu frekvenciju i određena frekvencija se podesi na uređaju. Kada uređaj prođe i tretira određenu površinu da li je ambrozija ili određen korov, taj korov vene u korijenu i više nikada ne raste.“Trenutno je u vazduhu povišena koncentracija polena trave, a ambrozija tek počinje da cvjeta. Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu se pratiti koncentracije alergenih polena u vazduhu za 25 gradova u Srbiji.

Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine ističe: „Naša mjerenja, Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je ambrozija krenula da cvjeta. To je za alergične osobe važna informacija. I kao što ste rekli, ona nije u vrijednostima koje sugrađane mogu ugroziti, ali sa narednim danima i sa padom temperatura, ove temperature je malo usporavaju, doći će do njenog intenzivnog cvjetanja.“

U narednom periodu u vazduhu će se zadržati povišene koncentracije polena trava. Doprinos za održavanje povišenog rizika za nastanak alergijskih tegoba će dati polen bokvice i koprive, prenela je u svom izveštaju o praćenju stanja i prognoza aeropolena za period od 5. do 11. jula, Gradska uprava za zaštitu životne sredine Novi Sad.

Izvorrtv.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI