Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNarodni načini za suzbijanje krompirove zlatice i biljnih vaši u vrtu

Narodni načini za suzbijanje krompirove zlatice i biljnih vaši u vrtu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompirova zlatica i biljne vaši – Ubrajaju se u jedne od najnapornijih štetočina u baštama. Borba protiv ovih proždrljivih nametnika zahtijeva mnogo truda, vremena i novca, ali nisu sve metode su efikasne i dugoročno održive. Ove izdržljive štetočine se iznova pojavljuju na biljkama. Iskusni baštovani znaju da i mali štetnici mogu prouzrokovati velike probleme. Ako se ne preduzmu mjere na vrijeme, postoji rizik da ostanemo bez prinosa – insekti sa nezasitim apetitom napadaju biljke i doslovno uništavaju sve što im se nađe na putu. Dok krompirova zlatica ograničava svoje gastronomske interese na biljkama iz familije solonaceae (pomoćnice) a tu spadaju krompir i paradajz, biljne vaši sa radošću napadaju krastavce, kupus, mahunarke, tikve, kao i voćke, grmlje sa bobicama i cvijeće.

Da biste zaštitili biljke od šteočina, a istovremeno sačuvali budućei prinos, baštovani obično započinju s blagim metodama.

Narodni načini koji mogu pomoći u suzbijanju krompirove zlatice:

 • Ručno sakupljanje – provodi se na malim površinama dok je broj štetnika mali. Postupak se ponavlja nekoliko puta nedeljno. Sakupljene štetočine treba uništiti.
 • Lukova ljuska – djelotvoran način za mali broj insekata. Uzmite bocu od tri litre i napunite je do trećine lukovom ljuskom, zatim dolijte toplu vodu do ruba i stavite je na tamno mjesto na dva dana. Nakon toga, procijedite sadržaj boce i razrijedite ga vodom u omjeru 1:2. Zatim dodajte 10 g tekućeg sapuna, dobro promiješajte i poprskajte sadnice.
 • Rastvor od senfa – jeftin prirodni repelent koji odbija insekte. Razrijedite 100 g senfa u prahu u 1 litri vode i dodajte malo tekućeg sapuna, promiješajte i poprskajte biljke.
 • Uništite krompirovu zlaticu krompirovom zlaticom: Ovo je vrlo zanimljiv metod borbe protiv krompirove zlatice, koji se zasniva na tome da se jedna vrsta ne hrani svojom vrstom (nekanibalizam). Ovaj postupak se sastoji od toga da se u posudu kojoj znamo zapreminu (0,25L, 0,5L, i tako dalje) prikupi što više krompirovih zlatica.Zatim se te zlatice istucaju tučkom ili nekim drugim predmetom (kamenom), i ta zapremina zlatica se prelije sa dvadeset puta većom količinom vode. Recimo, ako imamo posudu od jednog decilitra zlatica, prelijemo je sa dva litra vode. Zatim se takav rastvor ostavi da odstoji 7-10 dana, i onda se obavezno vrši njegovo razblaženje u odnosu 1:3 (na jedan litar rastvora dodaje se tri litra vode). Tim rastvorom tretiramo stabljike krompira.
 • Posipanje drvenim pepelom – prije cvatnje, postupak provodite svake dvije nedelje, a nakon cvjetanja – jednom mjesečno. Rano ujutro, nakon rose ili nakon kiše, obilno posipajte grmove pepelom. Preporučena količina je 5-7 kg na sto kvadratnih metara sadnica. Ako nemate peć, može biti teško nabaviti toliko pepela. Takođe, pepeo je koristan jer njegovo prisustvo tjera mrave i puževe.

Narodni načini suzbijanja biljnih vaši:

 • Voda – zalijevanje grmlja običnom vodom pod pritiskom kako bi se insekti oborili na zemlju – tada će se lisne vaši moći vratiti samo uz pomoć mrava. Ovaj način se koristi za kulture s gustim lišćem, jer snažan mlaz može oštetiti listnu površinu.
 • Neem ulje je prirodni insekticid koji se dobija iz sjemenki biljke Azadirachta indica. Pomiješajte 1 kašičicu neem ulja s 1/2 litre vode i dobro promiješajte. Koristite kao sprej za biljke.
 • Preparat od koprive pokazao je, takođe, dobre rezultate. Za njegovu primjenu potreban je 1 kg svježe koprive ili da 200 g suve koprive prelijemo sa 10 litara vode. Zatim treba ostaviti da kopriva odstoji potopljena 12-24 sata, ne duže jer u tom slučaju kopriva gubi svojstva insekticida. Preparat potom procedimo i tretiramo napadnute biljke. Ovaj preparat je uspješan u borbi protiv zelenih lisnih vaši, dok se kod crnih vaši pokazao manje efikasan.
 • Infuzija pepela – u kanti vode razrijedite 2 šoljice pepela i ostavite da odstoji 12 sati. Nakon toga možete započeti s tretmanom.
 • Infuzija češnjaka – usitnite 150 g češnjaka i prelijte s 10 litara vode. Ostavite smjesu da odstoji jedan dan, a zatim je poprskajte na biljke.
 • Pripravak od duvana:
  • može se uzeti pepeo od cigara i time posuti zemlja oko biljke koju su napale lisne vaši,
  • od listova duvana se može napraviti čaj tako što se namače tri sata u toploj vodi, doda mu se malo deterdženta sa suđe i time prska biljka.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI