Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKada se bere list smokve za čaj?

Kada se bere list smokve za čaj?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U davna vremena čaj od smokvina lista pio se kao pomoć kod bronhitisa i drugih plućnih bolesti, što ne čudi jer listovi imaju protuupalno djelovanje. Prepuni su hranjivih materija i bogat izvor vitamina A, B1 i B2. Također, sadrže minerale kao što su fosfor, mangan, kalijum, kalcij, natrijum i željezo.

List smokve bere se u kasno proljeće, ljeto ili u ranu jesen. Otrgnite sa stabla zdrave i čitave listove te ih rasporedite po površini na kojoj ćete ih sušiti. Možete svezati peteljke pa objesiti na povišeno mjesto. Sušite ih u sjeni, u tamnoj i prozračnoj prostoriji.

Kad se listovi saviju i mrve pod prstima prilikom stiskanja, znači da su se osušili. Osušene listove usitnite prstima pa pohranite u staklenku s poklopcem. Koristite ih tokom cijele godine.
Čaj od lista smokve – recept
Suvo lišće smokve priprema se na jednak način kao bilo koji ljekoviti čaj. Možete dodati više ili manje listića ovisno o tome želite li jaču ili slabiju aromu čaja.

Sastojci:

  • 2 čajne kašičice suvih, usitnjenih listova smokve
  • 250 ml vode.

Priprema

  1. Zakuvajte vodu u manjem loncu.
  2. Dodajte potrebnu količinu suvog smokvinog lišća.
  3. Poklopite i ostavite da odstoji 15 – 20 minuta.
  4. Gotov čaj procijedite u šoljicu.
  5. Poslužite toplo, a po želji zasladite s malo meda.

Preporučuju se 2 – 3 šoljice čaja dnevno. Čaj od listova smokve pijte 30 dana, svaki dan. Pauzirajte 2 – 3 nedjelje kako bi čaj imao jednako snažno ljekovito svojstvo kod sljedeće kure.

Za šta je sve ovaj čaj kostistan pročitajte OVDJE!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI