Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSTAVITE OVO BLIZU CVIJEĆA I BILJNE VAŠI ĆE SAME BJEŽATI: Veoma je...

STAVITE OVO BLIZU CVIJEĆA I BILJNE VAŠI ĆE SAME BJEŽATI: Veoma je JEFTINO, nikada nećete imati problema

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljne vaši predstavljaju veliki problem za cvijeće, posebno u periodu kada počnu da cvjetaju, a vaši se iznenada pojave na njima. Ali postoji rješenje i za to.

Naime, postoje biljke koje je dobro da posadite u okolini cvijetnih žbunova, a prema riječima stručnjaka, to su bijeli luk i vlašac, koje same od sebe imaju jaku aromu i tjeraju biljne vaši.

Takođe, kao dobro rješenje pokazao se i rastvor koji ih suzbija. Naime, uzmite nekoliko kapi deterdženta za suđe i razblažite sa vodom. Tu smjesu isprskajte po zaraženom bilju, vodeći računa da isprskate i ispod listova gde se često kriju jaja biljnih vaši. Sapunica će uništiti voštani, zaštitni deo koji su štetočine napravile i one će umreti.

Ali budite pažljivi, ova mješavina će ubiti i korisne insekte, zbog čega ne smete da je često primjenjujete..

Pročitajte: Evo nekoliko zanimljivih načina da očistite kućne biljke

Takođe, neke domaćice praktikuju i da parčetom vate natopljenom alkoholom pređu listove biljke. Na taj način ćete ukloniti larve sa listova. Nakon toga, operite biljku mlakom vodom.

U borbi protiv vaši dobra su i esencijalan ulja timijana, paprike, karanfilića i ruzmarina. Stavite 4 do 5 kapi u vodu, pa sve stavite u raspršivač. Dobro isprskajte zaražene biljke. Ova mješavina će uspešno ukloniti biljne vaši, ali će ubiti i njihova jaja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI