Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNajekonomičnije povrće koje možete da gajite u bašti

Najekonomičnije povrće koje možete da gajite u bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogo je dobrih razloga gajiti sopstveno povrće. Međutim, ne spadaju sva povrća u model ekonomičnog vrta. Pogledajmo koje biljke je zahvalno gajiti, ne samo zbog zdrave ishrane, već i velike uštede u novčaniku.

Nema ništa ljepše od domaćeg, svježeg povrća. Osim što je zdravije, apsolutno ste sigurni šta konzumirate, a tu je i neuporedivo bolji ukus. Međutim, pojedino povrće je skupo za uzgoj, dok drugo nije.

Kada kažemo da je neko povrće isplativo, to ne znači nužno najjeftinije. Umjesto toga, poredili smo troškove uzgoja povrća kod kuće sa njegovom cijenom u prodavnici. Najbolja ilustracija je uzgoj useva poput graška.

Većini domaćih baštovana bi bilo ekonomičnije da kupe smrznuti grašak u supermarketima, nego da kupuju sjeme, troše vrijeme na uzgoj, još više vremena na ljuštenje, a onda i struju na zamrzavanje. Međutim, ako želite svjež grašak, teško ćete ga naći u prodavnicama. Retko ga ima i na pijacama i tada se razgrabi brzinom svjetlosti, po dosta višoj cijeni, čak i neoljušten.

Kako prepoznati ekonomično povrće

Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira ekonomičnog povrća za uzgoj uključuju:
–  Koliko vas košta da gajite određeno povrće, a koliko ono košta u prodavnici.
– Da li je vrijedno da vam zauzme prostor u bašti – na primjer, krompir, bundeva, lubenica se lako uzgajaju, ali zauzimaju mnogo više prostora od ostalog povrća. Ako vam je bašta mala, pametnije je odlučiti se za biljke koje zauzimaju manje prostora, može više njih da stane i skupe su u prodavnicama.

– Uzgoj standardnih ili rijetkih sorti – uzgajanje ljubičaste paprike jednako košta kao gajenje žute. Ako ste radoznali i volite nove ukuse, boje i oblike, shvatićete da je ovo povrće koje štedi novac, jer ta ista egzotika (čak i ako može da se kupi) u prodavnicama papreno košta.
– Vrijeme je novac, zato se fokusirajte na povrće sa kratkom vegetacijom. To će vam omogućiti da sa istog mjesta u toku sezone dobijete više biljaka.

Uobičajeno povrće koje štedi novac

Ako tražite isplativo povrće za uzgoj kod kuće ili u bašti, možete da probate sledeće vrste:

  • Brokoli – osim centralne ruže razvija i manje cvasti na bočnim izdancima, koje se postepeno beru i mogu se iskoristiti, navodi Gardeningknowhow. Ono što vjerovatno niste znali, LISTOVI BROKOLIJA ne samo da su jestivi, već su i veoma zdravi. Zapravo, označeni su kao superhrana, a pričamo o velikoj lisnoj masi.
  • Začinsko i ljekovito bilje – ako gajite višegodišnje bilje, poput majčine dušice, matičnjaka ili mente imaćete svake godine berbu, a ne treba ponovo da ih sadite.
  • Zelena salata – uzastopna sjetva semena salate obezbijeđuje kontinuranu berbu tokom cijele sezone.
  • Pasulj – redovno ga berite kako biste podstakli dodatnu proizvodnju, a ako još odaberete sortu pasulja koja podnosi sušu, ekonomičnost je zagarantovana.
  • Paradajz – ako odaberete stare sorte, imaćete paradajz koji ne može da se kupi u prodavnicama.
  • Blitva, spanać, rotkvica – lagani su za uzgoj, izdržljivi i mogu da se gaje u proljeće i na jesen.
  • Rukola – jednom je posadite, pustite da procvjeta i sama će da se rasije. Sigurno znate da je preskupa u prodavnici, a ako svake godine pustite par biljaka da procvjetaju  – imaćete je doživotno.

Ovo su samo neke ideje, a sigurni smo da ćete sa ovim načinom razmišljanja pronaći svoje najekonomičnije povrće i imati bolje iskorišćenje prostora i izdašniju berbu.

Pročitajte još: Potrebe povrća za petočlanu porodicu /TABELE/

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI