Nedjelja, 25 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMozaik biljka - Ljepotica kojoj morate obezbijediti samo jednu stvar

Mozaik biljka – Ljepotica kojoj morate obezbijediti samo jednu stvar

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fitonija, zbog svog izgleda poznata i kao mozaik biljka, u vašem će biljnom carstvu sigurno dobiti nadimak kraljica drame, ali biće najslađa kraljica drame koju posjedujete. A čemu drama? Ako zanemarite zalijevanje fitonija će vrlo brzo uvenuti.

Srećom, radi se o biljci koja je samo željna pažnju i čim dobije vodu živnut će pred vašim očima.

Porijeklom iz Perua, ova ljepotica nadimak je dobila po crvenim, zelenim ili ružičastima venama koje prolaze kroz njezine listove.

U divljini, fitonije se šire kao pekrasan zemljin pokrivač, a u zatvorenom prostoru su ukrasne puzavice koje itekako znaju privući pažnju na sebe.

I stručnjaci za hortikulturu fitonije smatraju jednima od naljepših biljaka.

Uz malo pažnje, dakle, u domu možete imati prekrasan ukras. Zapravo, ako pripazite na redovito zalijevanje, slobodno ju se može svrstati u skupinu sobnih biljaka koje ne možete ubiti.

Zato ćemo još jednom naglasiti važnost vode za fitoniju. Ako vam je stalo do nje, morate je zalijevati. Bez vode ona će se “onesvijestiti” zato nemojte da vam zaboravljivost prijeđe u naviku. Fitnija ne voli suvo tlo, ali ne smije biti ni previše mokro. Vlažna atmosfera bit će idealna za obostranu sreću.

Kada je u pitanju svjetlost, nikad je ne stavljajte na direktno sunce. Voli indirektno svjetlo koje do nje dopire korz prozore okrenute na sjever ili istok ili kroz zavjese.

U stanu za fitoniju pronađite mjesto na kojem neće biti promaje, a temperatura na kojoj voli obitavati je ona od oko 20ºC. Hladni vjetar može joj nanijeti trajnu štetu, a bude li izložena preniskim temperaturama oporavak neće biti lak kao kad je ostavite žednu.

Kako je već spomenuto, fitonija voli vlažno okruženje. Kupatilo ili kuhinjski prozor su sjajno mjesta za njezin rast – ili terarij.

Da joj nedostaje vode ili vlažnosti znat ćete ako primijetite da su joj vrhovi “hrskavi”.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

PROČITAJTE:

AZALEJA – Savjeti za njegu i uzgoj

Ukrasna kopriva – Biljka koju krase listovi, a ne cvijet

Astilbe ciklama – Prelijepo cvijeće uz minimum truda, treba mu samo malo vode!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI