Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAstilbe ciklama - Prelijepo cvijeće uz minimum truda, treba mu samo malo...

Astilbe ciklama – Prelijepo cvijeće uz minimum truda, treba mu samo malo vode!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Astilbe ciklama – Cvijeće za baštu ili stan koje ne zahtijeva mnogo održavanja, voli sjenku ali se može gajiti i na osunčanom mjestu!

April je savršeno vrijeme da zasadite ovu biljku koja zahtijeva malo truda, a daje mnogo izgledom koji će uljepšati svaki kutak u koji je stavite.

Astilbe ciklama je višegodišnja biljka lijepih cvjetova, a baštovani kažu, ko jednom kupi astilbe ciklamu, bilo da je drži u saksiji ili bašti, teško će se zaustaviti samo na jednoj! Kada je sadite, iskopajte rupu duboku dvadesetak centimetara, dobro natapkajte zemlju oko sadnice i obilno je zalijte.

Cvjetaće tokom ljetnjih mjeseci, a dostići će visinu od oko 50-60 centimetara. Astilba uspijeva u zemlji koja je vlažna, možete je posaditi i u žardinjeri, a iako joj ne smeta da bude u mračnijem dijelu stana ili bašte, može se posaditi i na sunčanom mjestu sve dok dobija dovoljno vode.

Cvijeće ima lijepu, jarku boju, koja je najprije tamna a onda vremenom postaje svjetlija.

Postoji više od 25 vrsta, kao i više desetina hibrida, a boja varira od bijele do veoma tamne nijanse ljubičaste.

Ovu vrstu ciklame mnogi vole baš zato što ne zahtijeva pretjerano truda, potrebno je samo da je zalivate kada primjetite da se zemlja osušila. Povremeno joj možete dodati kompost ili dohranu koja sadrži fosfor. Kada se grančice i lišće osuše, orežite biljku, a možete je i presađivati razdvajanjem na svake četiri godine.

Izvor: mondo.ba

PROČITAJTE:

Evo kako da zadržite svježinu proljećnog cvijeća u vazi

Biljka mesožderka – Pravila za uspješno gajenje

Proljetna generalka sobnih biljaka – Nova zemlja, tuširanje i svježi vazduh

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI