Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUkrasna kopriva - Biljka koju krase listovi, a ne cvijet

Ukrasna kopriva – Biljka koju krase listovi, a ne cvijet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukrasna kopriva (Lat. Coleus blumei, fam. Labiatae) je jednogodišnja biljna vrsta koja se koristi kao lisno dekorativna vrsta. Potiče iz Indije. Upotrebljava se za sadnju u leje, dekoraciju balkonskih posuda, a rjeđe kao saksijska vrsta.

Morfologija

Stablo ukrasne koprive je četvorougaono, razgranato, visine i do 70 cm. Listovi koji čine dekorativnost biljke su široki, srcoliki, naspramni i krupno nazubljeni po obodu, jednobojni ili višebojni, išarani šarama raznih oblika i nijansi (crvena, roze, bijela, žuta, zelena). Cvjetići su neugledni i sakupljeni u metličastu cvast.

Često se gaji sorta: wizard – visine 25 cm.

Razmnožavanje i uslovi uspijevanja

Rasad ukrasne koprive proizvodi se sjetvom sjemena ili ožiljavanjem vršnih reznica sa matičnih biljaka u zaštićenom prostoru. U uslovima toplih staklenika sjetva je od februara do marta dok u uslovima bez grijanja, od marta do aprila mjeseca.

Na temperaturi od 20ºC niče za 14-20 dana. Prvo pikiranje vrši se u sjetvene sandućiće nakon 4-6 nedjelja, a ulončava se nakon nekoliko nedjelja u saksije prečnika 8-10 cm. U daljem gajenju temperatura je od 15 do 18ºC. Ceo proizvodni ciklus rasada završava  se za 12-13 nedjelja. Tokom proizvodnog ciklusa rasad se tretira regulatorom rasta zbog skraćenja internodija i dobijanja kompaktnog izgleda biljke.

Sadi se na stalno mjesto tokom maja i juna, na sunčane i polusjenovite položaje, uz obilna zalivanja (u plodnom zemljištu).

Ukrasna kopriva se lako i uspješno razmnožava reznicama. Reznice se ožiljavaju tokom cijele godine, najčešće u jesen i proljeće. Dužina reznica iznosi 10 cm, a ožiljavaju se na temperaturi vazduha 20-23ºC, pri relativnoj vlažnosti vazduha od 90% i visokoj temperaturi supstrata (oko 25ºC). Ožiljavanje reznica traje 10-18 dana poslije čega se vrši ulončavanje ožiljenih reznica.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kućna sreća, donosi veselje u vaš dom

Ovo cvijeće možete gajiti čak i ako ste alergični na polen

Rajska ptica – Cvijet neobičnog izgleda

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI