Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img

AZALEJA – Savjeti za njegu i uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najbolje vrijeme za sadnju azaleja je kasno proljeće ili rana jesen. Zimzelene azaleje odlično napredaju u djelimičnoj hladovini i zaštićene od vjetra. Listopadne vrste bolje bujaju na sunčanim mjestima.

  • Za uzgoj azaleja obezbedite dobro drenirano, humusno zemljište koje je blago kiselo (pH 4,5 -6).
  • Obilato malčirajte. Ako nema dovoljno malča, azaleje će se brzo osušiti jer imaju plitak korijen. Malč od plijesni sa hrastovog lišća, borovih iglica ili odstojala piljevina hrasta ili bora, održavaće kiselost i vlažnost zemljišta.
  • Đubrivo/hranivo nije neophodno.  Malč koji trune će obezbjediti sve hranljive materije koje su potrebne azalejama.
  • Insekti i bolesti rijetko napadaju azaleje i zato, kada se dobro prime, nije potrebna neka posebna njega, osim zalivanja tokom sušnih perioda.

„Kraljica bašte“ djeluje kao prikladno ime za ovu prelijepu i veličanstvenu biljku, međutim, kada vaša bašta bude puna boja i mirisa predivnih procvjetalih azaleja, pomislićete da vi imate kraljevski tretman.

Njega sobnih azaleja

Azaleje iz staklenika su one divne, šarene vjesnice proljeća, one sjajne i raznobojne tačkice koje viđate po supermarketima i cvjećarama dok je napolju sve obojeno sivim bojama zime. Njihova blistava ljepota je naterjala mnoge baštovane (i mnoge koji to nisu) da pitaju: „Može li azaleja uspješno da se gaji u zatvorenom prostoru?“ Odgovor je: „Naravno da može!“

Savjeti za uzgoj azaleje kao sobne biljke

Gajenje azaleja u zatvorenom prostoru je moguće kao i kad su u pitanju sve druge sobne biljke. Međutim, kao i u slučaju svih drugih cvjetnica,  postoji nekoliko trikova za uzgoj koje morate da savladate pa će vaše azaleje cvjetati iz godine u godinu.

Prvi korak za uspješan uzgoj sobnih azaleja je izbor pravog grma. Tražite azaleje iz staklenika, a ne otporne azaleje koje se gaje samo na otvorenom. I jedne i druge su iz roda rododendrona, međutim, različiti su podrodovi. Vama je potrebna sobna azaleja.

Azaleje iz staklenika nisu uvijek označene kao sobne ali se skoro uvijek prodaju u zatvorenim objektima, a saksije su im obično umotane u dekorativnu foliju. Potražite biljku sa samo nekoliko otvorenih pupoljaka na kojima se vidi boja. Tako ćete moći da uživate u prvom cvatu mnogo duže.

Cvjetni pupoljci moraju da budu zdravi i u različitim stadijumima razvoja, što je znak da aktivno rastu. Sobna azaleja sa žutim lišćem nije zdrava i uzgajanje neće biti baš uspješno. Pogledajte dobro i ispod listova. To su mjesta na kojima se kriju one gadne leptiraste i vunaste vaši. One prosto obožavaju azaleje.

Mnogi uzgajivači sobne azaleje isporučuju u providnim plastičnim kontejnerima (rukavima). Ovi kontejneri služe za zaštitu biljke tokom transporta, međutim, oni zadržavaju i gas eten koji oslobađaju biljke, a on može da dovede do opadanja lišća. Pokušajte da pronađete distributera koji ih uklanja ili ih uklonite sami čim azaleju koju ste kupili za uzgoj donesete kući.

Nega sobnih azaleja

U prirodnoj sredini ove biljke žive u podnožju visokog drveća. Napreduju na mjestima do kojih prodiru prohlađeni i filtrirani sunčevi zraci. Za uzgoj azaleja u saksiji najbolja je niža temperatura, idealno bi bilo od 16 – 18 stepeni Celzijusa. Niže tempereture utiču i na duži period cvjetanja. Čuvajte ih na dobro osvjetljenom mjestu ali ih ne izlažite direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Kad je u pitanju održavanje azaleja vlažnost zemlje bi trebalo da bude vaša najveća briga. Nikada nemojte dozvoliti da se vaša azaleja nađe u suvoj zemlji. Iako zalivanje odozgo može da bude dovoljno, sobne azaleje prosto uživaju u povremenom „ronjenju“; u veću posudu sa vodom uronite sve – i saksiju i čitavu biljku. Kada mehurići prestanu da izbijaju, izvadite biljku iz vode i ostavite je da se procijedi. Šta god radili, ne dozvolite da biljka bude suva. Održavajte vlažnost zemljište (ne tako da bude gnjecavo) i nemojte je prihranjivati dok ne prestane ciklus cvjetanja.

Ovaj trenutak (prestanka cvjetanja) za većinu sobnih azaleja znači kraj života jer ih ljudi tada obično bacaju ili presađuju u bašte zbog lišća, prepuštajući majci prirodi da završi posao do kraja uz pomoć mraza u nastupajućim hladnim danima.

Kako da natjerate sobne azaleje da ponovo cvjetaju

Možete li da gajite azaleje kao sobne biljke i da postignete da ponovo cvjetaju? Da. Nije lako ali vrijedi pokušati. Kada svi cvjetovi precvjetaju, stavite biljku na mjesto sa više svjetla i prihranjujte je univerzalnim tečnim hranivom svake dvije nedjelje. Po toplom vremenu iznesite biljku sa saksijom u baštu ili držite saksiju u polusjenci, unutra ili napolju. Pošto azaleje vole blago kiselo zemljište, pokušajte sa đubrivom za te namjene.

Sredinom ljeta oblikujte biljku, odsijecite sve izbojke koji štrče i obezbjedite redovno zalivanje. Unesite je u kuću prije prvih mrazeva. Sada počinje teži dio. Između početka novembra i početka januara, azalejama iz staklenika je potrebna temperatura od 4 – 10 stepeni Celzijusa. Sunčana, zatvorena i negrijana prostorija (lođa, zastakljeni balkon itd.) će biti dobra u te svrhe sve dok temperature ne pređu u minus. Ovo je od suštinske važnosti za uzgoja sobnih azaleja, pošto se zameci cvjetova formiraju tokom ovakvog hladnog vremena.

Zalivajte biljku dovoljnim količinama vode da ne bi uvenula, ali nemojte da preterujete i nemojte je prihranjivati. Sve hranljive materije koje su joj potrebne su uskladištene u listovima i prihrana bi učinila da biljka samo buja i ne daje cvjetove. U januaru biljku unesite u kuću ali održavajte noćnu temperaturu na 16 stepeni. Neka prostorija koju ne koristite je idealna za tako nešto. Za para nedjelja će početi cvjetanje.

Uzgoj sobnih azaleja i izazivanje novog cvjetanja traži dosta vremena i pažljivog planiranja, međutim, nagrada su predivni cvjetovi zbog kojih se svaki napor isplati.

Izvor: prirodnoizdravo.com

PROČITAJTE:

Kako da spasite kućno cvijeće – Dodajte samo 1 sastojak u vodu!

Biljka mesožderka – Pravila za uspješno gajenje

Otkrijte koje su bolesti palme najčešće i kako je zaštiti

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI