Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoMjere njege u uzgoju PAPRIKE koje su ključne za MAKSIMALAN PRINOS

Mjere njege u uzgoju PAPRIKE koje su ključne za MAKSIMALAN PRINOS

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega paprike podrazumijeva sljedeće mjere: kultiviranje ili međuredna obrada, okopavanje, navodnjavanje i prihrana.

Paprika se rasađuje na otvorenom kada se srednja dnevna temperatura zemljišta i vazduha ustali na 15 ⁰C i kada prestane opasnost od kasnih proljećnih mrazeva. Ako se rasađuje ranije što je čest slučaj, ljudi žure, dobijamo slabije razvijen korijen, biljke sa žutim listovima i ukupno slabo razvijene. Kasnije posađenoj paprici skraćujemo period vegetacije, a samo primanje biljaka je otežano zbog visokih temperatura i nedostatka vlage.

Da bismo imali siguran i projektovan prinos, nakon rasađivanja paprike na otvorenom neophodno je sprovoditi mjere njege paprike. Pomoću njih naša paprika će se dobro razviti i donijeti rod koji je maksimalno moguć. U mjere njege paprike spadaju: kultiviranje ili međuredna obrada, okopavanje, navodnjavanje i prihrana, podsjeća Milica Janković, agronom PSSS.

Pročitajte: Sadnja paprike – Razmak, zemljište i navodnjavanje, tri ključna faktora za visoke prinose

Kultiviranje ili međuredna obrada

Međurednom obradom zemljišta mi popravljamo vodno-vazdušni režim zemljišta, poboljšavamo provjetravanje površinskog sloja zemljišta, kao i mehanički uništavamo korov. Prva međuredna obrada se obavlja dvije nedjelje nakon rasađivanja. Treba koristiti praksu da se nakon svake jače kiše i navodnjavanja obavlja međuredna obrada kako bi se razbila pokorica. Prva dva kultiviranja obaviti na dubinu od 3-5 cm, a nakon toga obavlja se na dubinu do 5-7. Okopavanje povoljno utiče na razvoj paprike. Ona se prosto „oporavi i živne“ nakon okopavanja pošto se zemljište rastrese, razbije u zoni korijenovog vrata.

Navodnjavanje

Navodnjavanje paprike nakon rasađivanja treba sprovoditi dva do tri puta i to sa zalivnim normama od 10-15 l/m². Nakon ukorijenjavanja papriku zalivati sa oko 20-30 l/m². Takođe nakon popunjavanja praznih mjesta treba uraditi navodnjavanje.

Prihranjivanje paprike u nekoliko navrata

Prvo prihranjivanje paprike se obavlja nakon prijema biljaka i to je obično 2-3 nedjelje nakon sadnje, ističe Janković. Drugo prihranjivanje biljaka se obavlja u fazi punog cvjetanja i zametanja plodova. Poslije svakog prihranjivanja obavezno je uraditi navodnjavanje, a nakon toga kultiviranje i okopavanje. Neophodno je prihranu paprike raditi po vrsti đubriva, vremenu i načinu primjene samo po preporuci stručnog lica za to nakon obavljene agrohemijske analize

Pročitajte: Proizvodnja paprike – Kada se sije, a kada sadi

Poželjno je da se takođe, dodaje savjetodavac Janković, u toku vegetacije upražnjava i folijarna prihrana kako bi biljke bile bolje razvijene. Pravilno razvijena biljka sa dobro razvijenim korijenovim sistemom, pravilno hranjena i u zemljištu koje je duboko, plodno, dobro nađubreno stajnjakom, strukturno i dobrog vazdušno-vodnog režima, biće otpornija na stresove izazvane različitim faktorima kao što su:

  • velike razlike u dnevnim i noćnim temperaturama,
  • velike količine padavina u kratkom vremenskom periodu,
  • visoke dnevne i noćne temperature,
  • nedostatak padavina i niska vlažnost zemljišta.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI