Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUvijanje listova paradajza: Ovo su razlozi, a evo i kako ih spriječiti!

Uvijanje listova paradajza: Ovo su razlozi, a evo i kako ih spriječiti!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savijanje listova paradajza može biti uobičajena pojava koju uzrokuje biljka sama u cilju smanjenja gubitka vode, ali takođe može biti izazvana različitim faktorima kao što su nedostatak vode, grinja i virusi. U ovom članku ćemo se fokusirati na uzroke savijanja listova paradajza i načine kako ga sprečiti.

Kao prvo, treba razlikovati savijanje listova koje uzrokuje sama biljka od savijanja koje uzrokuju drugi faktori.

Kod mnogih sorti i hibrida paradajza, uvijanje koje se javlja samo na donjim listovima je sortna karakteristika.

Ako su listovi savijeni zbog nedostatka vode, potrebno je redovno zalijevanje i održavanje vlage u zemlji. Takođe, treba izbegavati zalivanje u vrućim periodima dana kako bi se izbjeglo isparavanje vode prije nego što se upije u zemlju. Ako je razlog savijanja listova grinja, biljke se mogu tretirati akaricidima (sredstava za suzbijanje grinja). Međutim, treba biti oprezan prilikom primjene ovih preparata jer mogu oštetiti biljku ako se koriste u pogrešnoj koncentraciji ili u pogrešno vrijeme.

Uvijanja lišća može da ukazuje na nedostatak nekog od hranjivih elemenata, najčešće fosfora.

Kada je u pitanju virusni uzrok savijanja listova, treba izbegavati sadnju biljaka na mjestima gde su se prethodno uzgajale zaražene biljke. Takođe, korisno je odabrati otporne sorte paradajza i gajiti ih u plodoredu i plodosmjeni. Biljke treba saditi tako da imaju dobru provjetrenost i dovoljno prostora za rast.

Osim toga, treba voditi računa o upotrebi herbicida u blizini bašte. Njive se često tretiraju herbicidima za sprečavanje rasta korova i uklanjanja istih, ali ovi herbicidi mogu da oštete biljke, uključujući i paradajz, posebno ako se koriste u blizini. Ako je vaša bašta blizu polja i njiva, herbicidi koji se raspršavaju putem vjetra mogu doći do vaše bašte i oštetiti biljke. Stoga, treba izbjegavati upotrebu herbicida na travnjacima u dvorištima u blizini bašte.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI