Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKOZIJE ĐUBRIVO je idealno za uspješan uzgoj biljaka

KOZIJE ĐUBRIVO je idealno za uspješan uzgoj biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koziji stajnjak spade u grupu “toplih” stajnjaka (kao i ovčiji i konjski). Po svojim osobinama kozije đubrivo je najbolje od svih drugih stočnih vrsta đubriva. Prema nekim analizama, koziji stajnjak sadrži 27%-28% azota, 2,3-2,5% fosforne kiseline (P2O5) i 2,3-3,4% potaše (K2O). Naročito je pogodan za povrtarsku i voćarsku proizvodnju.

Kozije đubrivo je čvrste konzistencije pa zbog toga za prostirku treba stavljati manje količine slame. Pored količine prostirke na kvalitet kozijeg stajnjaka utiče način njegovog čuvanja poslije iznošenja iz kozarnika. Neadekvatnim čuvanjem, koziji stajnjak izgubi znatno više u vrijednosti nego stajnjak bilo koje vrste domaćih životinja. Ti gubici iznose oko 2,5% azota, 14% fosfora i oko 30% kalcijuma.

Da bi se ti gubici što više smanjili, koziji stajnjak treba čuvati u ukopanim rupama (bazenima), a gornja strana se mora obavezno zatvoriti. Najbolji način očuvanja i iskorišćavanja kozijeg stajnjaka je da se on odmah rasturi i zemljištem zaore, ako je to moguće, ali to u praksi nije uvjek moguće.

Godišnja proizvodnja kozijeg stajnjaka izračunava se pomoću količine suve materije (A) i količine prostirke (b):

Q=A/2+b*4

Pretpostavka je, prilikom korišćenja ove matematičke formule, da u đubrivu ima 75% vode i 25% suve materije.

Korišćenje svježeg stajnjaka

U slučaju da koristite svježi koziji stajnjak koga ćete prostrti okog biljaka, napravite to najmanje 120 dana prije berbe usjeva koji rastu blizu tla, kao što je zelena salata ili korjenasto povrće. Za usjeve koji ne dodiruju zemljišta, kao što je kukuruz, dovoljno je staviti ga najmanje 90 dana prije berbe.

Nedostatak svježeg kozijeg stajnjaka je ta što se u njemu često nalaze sjemenke biljaka koje je koza pojela i koje će se vjerovatno zakoroviti u bašti. Ovaj se nedostatak takođe može izbeći kompostiranjem.

Razmislite i o proizvodnji kozijeg stajnjaka koga možete prodati povrtarima i voćarima jer se na taj način smanjuje prekomjerna upotreba pesticida.

Izvor: zdravasrbija.com

PROČITAJTE:

Kokošije đubrivo za ukusan i sočan paradajz!

Zelenišno đubrivo od brzorastućih biljaka

Zašto je zečije gnojivo tako dobro za organsko povrtlarstvo

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]