2. NOVO MESTO ZA NOVU SADNICU

Ako imate stari zasad ruža koji želite da obnovite, nikako nemojte saditi nove sadnice na ista mjesta. Novu ružu pomjerite bar pola metra od mjesta na kome je bila prethodna.

3. PRAVO VRIJEME ZA SADNJU

Jesenja sadnja ima prednosti nad proljećnom, samo je u jesen teže saditi jer je boravak u bašti manje prijatan. Biljku sadite isključivo kad je zemlja suva i dobro ocijeđena. Kad se biljka posadi u jesen, obično zima nastupi tek kroz mjesec ili dva, pa korijenu ostaje dovoljno vremena da počne da se ožiljava. Zemlja se zbog mraza dosta brzo slegne oko korijena i obično te ruže procvjetaju desetak dana prije ruža zasađenih u proljeće.

4. VODITE RAČUNA O RAZMAKU

Idealno je da biljke sadite tako da se ne dotiču. Postoje međunarodne norme po kojima se mini ruže sade na razmak 30×30 cm, Polyantha hibridi na 40×40 cm, floribunde na 50×50 cm, hibridi čajevke na 60×60 cm, grmolike na 1×1 m, a penjačice na razmaku od dva do tri metra jedna do druge.

Podrazumjeva se da ih možete saditi i na većim razmacima, a najbolje na metar jednu od druge, pogotovo ako imate za to prostora.

5. POŠTUJTE PRAVILA I UPUTSTVA

Prvo napravite raspored i iskopajte rupe velečine 30x30x30 cm. Ruže prije sadnje obavezno stavite da stoje u kanti s vodom bar šest sati kako bi se korijen napio vode. Prije sadnje korijen malo potkratite, odstranite oštećene korjenčiće i pažljivo ga rasporedite u iskopanoj rupi. Sadnicu stavite na sredinu rupe, držite je jednom rukom, a drugom nagrćite zemlju ravnomjerno na korijen, pazeći da kalemljeno mjesto ne ostane iznad zemlje. Najbolje je da bude u nivou zemlje ili najviše 2 cm pod zemljom. Ako se biljka posadi previše duboko, slabi su izgledi da će se uspiješno razvijati. Ako je posadite plitko, možete joj dodati zemlju. Kada ste rukama nagrnuli zemlju, pažljivo nogom ugazite oko stabla i dobro zalijte.

Oko korijena obično ima još dosta šupljina pa voda brzo prodire i pri tom se zemlja sliježe. Kad zemlja potpuno upije vodu, oko biljke nagrnite još oko pedalj zemlje koja služi kao zaštita od isušivanja, pomaže da se biljka primi, a u jesen je to i zimska zaštita. Zemlja se uklanja tek kad biljka potjera oko pedalj dugačke mladice.

Kada kupite sadnice ruža, najbolje je da postupite prema uputstvu za sadnju koje rasadnici prilažu.

6. OREZIVANJE

Ako je ruža dobro nađubrena, cijele godine pušta izdanke i stvara dosta grana koje s dolaskom zime treba samo malo potkratiti da se ne polome od vjetra i snijega. Pravo orezivanje ipak se radi tek na proljeće.

Kod ruža je orezivanje neophodan zahvat jer bi u protivnom podivljale.

7. ZA LIJEP GRM NA TERASI

Posude u kojima želite da uzgajate ruže moraju da budu dovoljno duboke i široke, zbog toga što je korijen kod ruža veliki i razgranat. Ako sadnici osigurate da se korijen nesmetano razvija, uživaćete u svom malom ružičnjaku i na terasi. Preko zime posudu i biljku zaštitite od hladnoće stiroporom, starim novinskim papirom i sve prekrijte sargijom, platnom za džakove.

Za sadnju mini ruža i pokrivačica, posuda treba da bude najmanje 40 cm duboka i 25 cm široka, za čajevke nešto veća, a za puzavice minimalno 50 cm duboka i široka.

Ruže nemojte saditi ako na terasi nemate dobro strujanje vazduha i osam sati sunca ili jake svjetlosti. Ako je balkon okrenut ka sjeveru, nemojte ni da pokušavate da ih sadite, a sve druge orijentacije su zadovoljavajuće uz izbor odgovarajućih sorti ruža, o čemu možete da porazgovarate sa uzgajivačima.

Izvor: Blic žena