Petak, 31 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrednosti ĐUBRENJA biljaka PREKO LISTA: Za zdraviji i otporniji vrt

Prednosti ĐUBRENJA biljaka PREKO LISTA: Za zdraviji i otporniji vrt

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrenje preko lista ili folijarno đubrenje podrazumijeva unošenje hraniva preko lisne ploče. Folijarna prihrana se primjenjuje kada biljka ima formiranu dovoljno veliku lisnu površinu koja će prihvatiti tu količinu hrane.

Ishrana biljaka preko lista lakši je način prehrane, ali on ne može da zamijeni klasično unošenje nutritiva preko korijenovog sistema. Folijarna ishrana važna je za mikroelemente, koji se na ovaj način unose u manjim količinama.

Prihrana preko lista zavisi od velikog broja faktora. Zavisi od vlažnosti površine lista i njegove starosti, ali i od uticaja faktora, kao što su temperaturavlažnosti, strujanje vazduha i sunčevo zračenje. Bitno utiče i sastav rastvora koji se primjenjuje, odnosno njegova hemijska forma i PH vrijednost.

Pročitajte: Đubrenje povrća u organskoj bašti – važne smjernice

Folijarna prihrana ili đubrenje preko lista može biti koristan vid unosa hraniva iz nekoliko razloga:

  • Đubrivo se lako nanosi;
  • Biljka brže unosi hranu preko lista nego preko korijena;
  • Može se lako intervenisati u svim vegetativnim fazama razvoja biljke;
  • Đubrenje preko lista je dobar dodatak kada unošenje đubriva preko korijena nije dovoljno za prehranu biljke;
  • Prihrana preko lista korisna je i zbog toga što omogućava biljci da prebrodi situacije koje su nastale uslijed stresnih vremenskih promjena u prirodi;
  • Đubrenje preko lista omogućava nanošenje optimalne količine hraniva i bez zagađenja životne sredine;
  • Folijarna prihrana može djelovati i na kvalitativna svojstva biljaka, kao što su boja i čvrstina ploda;
  • Utiče na opstajanje voća i povrća na duži vremenski period.

Đubrenje ne bi trebalo da se primjenjuje previše često, jer ono biljkama ne zamjenjuje hranu. Prava hrana za biljke su vodasunce, ugljen-dioksidkiseonik i mineralni elementi. Đubrenje obezbjeđuje samo elemente koji su potrebni za normalno obavljanje hemijskih procesa u biljci.

Dodavanje određene količine đubriva može dovesti do toga da se biljka pravilno razvija i raste, ili pak može izazvati oštećenja i smrt biljke ako se pretjera sa količinom. Najbolji način da se utvrdi količina i tip đubriva koji je biljkama potreban je ispitivanje zemljišta i to na svake tri godine.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI