Petak, 24 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKokošije đubrivo za ukusan i sočan paradajz!

Kokošije đubrivo za ukusan i sočan paradajz!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

S obzirom na veoma kratku vegetaciju u proizvodnji povrća je veoma bitno biljke pravilno navodnjavati, prihranjivati i njegovati, kako bi se postigli maksimalni prinosi, što uostalom i donosi najveću ekonomsku dobit.

Danas na tržištu postoji širok spektar raznih vrsta vještačkih đubriva, ali sve je više poljoprivrednika, malih i velikih, koji teže organskoj proizvodnji pa samim tim i prirodnim đubrivima.

KOKOŠIJE ĐUBRIVO

Da napravite sami kokošije đubrivo, potrebno je da uzmete 200 do 250 grama kokošijeg đubriva i razblažite ga sa 10l vode. Dobijena smjesa dobro se promiješa i ostavi da odstoji 24 sata. Ovim hranivom obavljati zalijevanje u količini 2 do 3l/biljci.

Miks đubrivo priprema se od kokošijeg, pepela, kvasca i vode. Potrebno je: 10l vode, kesica suvog kvasca (10g), 5 kašika šećera, 0,5l pepela od drveta i 0,5l kokošijeg đubriva.

Svi sastojci se dobro izmješaju i ostave da stoje jedan dan. Miks se primjenjuje razblažen sa vodom u odnosu 1:10. Za mlade biljke on je nešto blaži, u omjeru 0,5:10 dok za biljke u cvatu i rodu može biti i do 1,5:10.

Slab prinos i sitni plodovi – gdje griješite prilikom prizvodnje paradajza?

Autor: diplomirani inženjer poljoprivrede Ranka Vojnović

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI