Četvrtak, 30 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako pomoći krompiru koji je oštećen mrazom: Savjeti stručnjaka za oporavak usjeva

Kako pomoći krompiru koji je oštećen mrazom: Savjeti stručnjaka za oporavak usjeva

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Niske temperature i jutarnji mrazevi posljednjih dana ostavili su značajne posljedice na usjeve krompira širom regije. Proizvođači su suočeni s problemima poput potamnilih vršnih listova i oštećenja na stabljikama, što zahtijeva hitne mjere kako bi se minimalizovala dalja šteta i omogućio oporavak usjeva.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS) uputila je preporuke proizvođačima kako da se nose s posljedicama mraza i osiguraju oporavak usjeva. Važno je da se preduzmu koraci kako bi se spriječilo dalje propadanje i osigurali uslovi za oporavak, naročito imajući u vidu da hladno i vlažno vrijeme pogoduje razvoju bakterijskih oboljenja, kao i infekciji od strane patogena koji izazivaju crnu pjegavost krompira (Alternatia solani).

Preporučene mjere za oporavak usjeva:

  1. Hemijski tretman: Proizvođačima se preporučuje primjena hemijskih tretmana u zasadima koji su pretrpjeli oštećenja. Ovo će pomoći u zaštiti usjeva od daljeg propadanja. Preparati na bazi aktivnih materija poput bakar-oksihlorida ili metirama su preporučeni za ovu svrhu.
  2. Prihrana kroz list: Važno je obezbijediti adekvatnu prihranu kako bi se podstakao oporavak biljaka. Preparati koji sadrže aminokiseline ili vodotopiva đubriva sa fosforom, azotom i kalijumom mogu biti korisni u ovom procesu.

Stručnjaci ističu da je brza reakcija ključna za minimalizovanje štete i osiguranje što boljeg oporavka usjeva. Proizvođačima se preporučuje da prate dalji razvoj situacije i preduzmu dodatne korake prema potrebi.

Savjeti za dalje postupanje:

  • Redovno pratite stanje usjeva i posmatrajte eventualne promjene.
  • Blagovremeno reagujte na znakove daljeg propadanja ili pojave bolesti.
  • Konsultujte se sa lokalnim stručnjacima ili poljoprivrednim savjetnicima za dodatne savjete i preporuke.

Uz pravilno vođenje i brzu reakciju, moguće je ograničiti štetu i osigurati što uspješniji oporavak usjeva krompira oštećenog mrazom. Ovo je važan korak ka očuvanju prinosa i stabilnosti poljoprivredne proizvodnje u datoj regiji.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI