Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaTop 5 najefikasnijih prirodnih đubriva!

Top 5 najefikasnijih prirodnih đubriva!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rast biljaka zavisi od monogo faktora ali jedan od glavnih je njihova ishrana upotrebom đubriva

Danas na tržištu postoji širok spektar raznih vrsta vještačkih đubriva, ali sve je više poljoprivrednika, malih i velikih, koji teže organskoj proizvodnji pa samim tim i prirodnim đubrivima.

U ovom tekstu donosimo 5 prirodnih đubriva koja možete napraviti sami kod kuće:

1. LJUSKA OD JAJETA

Ljuska od jajeta se mogž koristiti kao đubrivo u povrtarstvu, voćarstvu, za cvijeće, zbog toga ih ne treba bacati. Ljuska od jaja sadrži važan mineral kalcijum u velikim količinama ( oko 90% ) , kao i druge minerale u manjini.

Smatra se za najbolji izvor kalcijuma. U jednoj kafenoj kašiki praha od ljuske jajeta, nalazi se oko 1000 mg kalcijuma. Ovaj prirodan izvor kalcijuma je posebno značajan za prihranu organski gajenih biljaka, jer je to organsko đubrivo.

Usitnjene ljuske staviti u teglu, a preko toga prelijete jabukovim sirćetom, da bude dva prsta preko ljuski.

Teglu ne treba zaklapati, nego prekriti gazom ili krpom i učvrstiti gumicom. Ostaviti tako tri nedelje, a svaki dan promješati. Na kraju se dobije ljuska od jaja kao gnojivo.

Uloga jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće ima svoju ulogu. Ljuske od jaja sadrže kalcijum karbonat, a u dodiru sa kiselinom brže se oslobađa čisti kalcijum, pa je zato korisno jabukovo sirće.

Tako dobijeni kalcijum biljke lakše usvajaju.

2. RIBLJA GLAVA

Sljedeći put kad se budete pripremali izbaciti pokvarenu ribu ili riblje ostatke (riblja glava i kosti), zaustavite se na trenutak i razmislite.

Njihovim raspadom oslobađaju se azot (N) (dušik), kalijum (K) ali i mnogi bitni elementi u tragovima, kalcijum (Ca) i fosfor (P). Riba zbog toga predstavlja jako dobro organsko đubribvo za vaše biljke.

KAKO SE KORISTI RIBLJA GLAVA KAO ĐUBRIVO

Dijelove ribe možete samljeti kako biste napravili svoje organsko đubrivo.

Zatim je ubacite u zemljušte ili možete zakopati čitave komade ribe ili samo riblju glavu u prostoru  korijena biljaka. Imajte na umu, međutim, da psi i neke divlje životinje vole snažne mirise i mogu iskopati vaš vrt ako ribu koristite kao gnojivo. Obavezno ga duboko zakopajte ili ogradite svoju baštu.

3. GORKA SO

Gorka so je postala vrlo popularan i cijenjen dodatak u organskom vrtlarstvu. Ukoliko želite zdravije i “življe” biljke naučite kako da ih nagradite sa gorkom solju. Ovaj magnezijum slufat je vrlo efektivan i nježan kada je u pitanju njega biljaka, nije skup, a možete ga koristiti i u vrtu i u saksijama. Gorka so je odlična za bujniju travu, izdašnije ruže i zdravo povrće.

Jednostavno poboljšava đubrenje i obogaćuje zemljište, koje daje vitalnost biljkama, bilo da se radi o kućnom cvijeću, travnjacima ili drveću. Magnezijum i sulfati su ključni za zdrav život bilja, pa zato i ne čudi da je ova so tako dobra za njih. Za razliku od drugih đubriva, gorka so se ne nakuplja vremenom u zemljištu, pa je vrlo sigurna za upotrebu.

Najbolje bi bilo da prvo počnete sa kućnim biljkama. Primetićete bujanje i cvjetanje. Za biljke u saksijama potrebno je da rastvorite 2 kašike gorke soli u 3800 ml vode i sa ovom smjesom, umjesto obične vode, zalivate biljku bar jednom mjesečno. Mada, možete to raditi i mnogo češće. Da bi što bolje iskoristila gorku so, biljku bi bilo dobro staviti na osunčanije mjesto (naravno, pazite da ne preterate tokom vrućina). Sa korišćenjem gorke soli možete povećati prinos, odnosno imaćete više povrća i voća po stabljici. Ovo je posebno važno za one ljude koji gaje voće i povrće u saksijama.

Ukoliko tek počinjete sa kreiranjem vrta, koristite gorku so za vaše sjemenke. Pripremite zemljište. Jednu šolju gorke soli stavljate na 10-tak metara kvadratnih zemljišta. (Umiješate je u zemljište). Ovako će sjemenke brže klijati i početi svoj biljni život mnogo jače i zdravije.

So možete koristiti i za povrće, voće i začinske biljke. Napunite ručnu prskalicu sa 1 kašikom gorke soli na 3800 ml vode. Sa tom smjesom prskajte zemljište nakon sijanja. Mada poželjno je i da posle klijanja i tokom rasta biljke prskate zemljište sa istom mješavinom.

Paradajz će bolje uspijevati i biti ljepši ukoliko prije sađenja u rupicu stavite jednu ili dvije kašike gorke soli. (Tokom razvoja biljke zemljište možete prskati sa već pomenutom mješavinom). Isto radite i sa paprikama, samo što još dva puta sedmično prskate zemljište sa rastvorom gorke soli. (Paprike će, dokazano, biti veće).

4. ĐUBRIVO OD KOPRIVE

Jedno od najboljih i najkorisnijih tečnih organskih đubriva koje možete sami napraviti, a uz to je i besplatno je đubrivo od koprive.

Za pravljenje tečnog đubriva prvo je potrebno pripremiti staro drveno bure ili plastično. Odabrati posebno mesto za stavljanje ove posude u dvorištu, jer se tokom fermentacije ovog đubriva razvija neprijatan miris.

Sa mjesta koja nisu blizu saobraćajnica treba pokositi 1 kg koprive tokom faze cvjetanja, staviti u bure i naliti 10 litara kišnice. Potrebno je dobro pritisnuti biljke tako da cijela masa bude dobro prekrivena vodom. Bure držati na suncu i prekriti sa gazom ili mrežicom kako insekti i sitne životinje ne bi upadale unutra.

Na površini će se vremenom pojaviti pjena, a nakon prestanka vrenja osjetiće se prodoran miris. Ovaj jak miris može se ublažiti dodavanjem manje količine kamenog brašna. Prvih nedelju dana treba ostaviti da miruje, a nakon toga svakodnevno drvenim štapom promješati ovaj rastvor. Kada tečnost prestane da pjeni, potrebno je procijediti ovo đubrivo (od 1-3 nedelje je potrebno da prođe u zavisnosti od temperature vazduha). Tečnost će biti tamne boje, neprijatnog mirisa. Procjeđeni dio koprive treba staviti u leje ili dodati u kompost. Ljeti, u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja, povrće se ovim đubrivom  može zalivati jednom nedeljno.

Tečno đubrivo dobijeno od koprive dodaje se biljkama u srazmeri:

1 : 10 – đubrivo / voda – primjena u zalivanju zemljišta
1 : 50 – đubrivo / voda – primjena folijarno preko lista

5. ĐUBRIVO OD GAVEZA

Gavez je biljka koju mnogi gaje u bašti da bi održavali plodnost tla, ali i da bi privukli korisne biljke u svoju baštu.

Uzmite rukavice i oštar nož. Zatim isjecite i stabljiku i lišće i cvijet. Ostavite par stabljika da budu pčelama hrana, a ostalo uberite.

Uzmite veliku kantu, na primjer do 20ak litara, sa odgovarajućim poklopcem. U nju nagurajte što više, cvjetova i stabljike gaveza. Isjeckajte sve to kako bi više moglo da stane. Sipajte punu kantu vode, tako da biljke sasvim ogreznu. Poklopite i ostavite (dalje od kuće) da se natapa i raspada od 4 do 6 nedelja.

Ovo je veoma smrdljiva mješavina i zbog toga se savjetuje da kantu držite dalje od kuće. Nakon četiri nedelje možete da koristite ovu tečnost, ali u razblaženom obliku.

Jedna šolja ove tečnosti se razblažava u skoro 10 litara vode. Sa ovom tečnošću zalivajte paradajz, paprike, krompir, blitvu i sve biljke koje želite. Cvijeće takođe voli ovo đubrivo.

VidJećete kako vaše povrće i cvijeće buja i raste, ali i rađa sočne plodove.

Ovo tečno đubrivo čuvajte i razblažujte po potrebi pa zalivajte svoju baštu. Savjet je da vodite računa i da dobro razblažite ovo koncentrovano đubrivo, u suprotnom možete “spaliti” vaše biljke.

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI