Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiKako napraviti saksije od starih guma

Kako napraviti saksije od starih guma

Sigurno smo se svi barem jednom zapitali šta ćemo da radimo sa starim automobilski gumama. Da ih bacimo? Zašto bismo to radili, ako imamo dvorište ili neku zelenu površinu koju bismo htjeli da ukrasimo. Pred nama su mnoge zanimljive ideje za ukrašavanja pomoću saksija od gume.

Dekoracija našeg vrta može biti zaista fantastična uz malo truda i mašte. Ujedno ćemo sačuvati životnu sredinu i uljepšati svoj vrt. Iskoristićemo naše stare gume kao saksije za cvijeće. Pravljenje saksija za ukrašavanje nije nimalo težak posao, a pritom je zaista zanimljiv. Mogu se napraviti zaista inetresantni i dekorativni oblici sa biljkama, koji će predstavljati fantastičan ukras za dvorište.

Sve što nam treba na početku ovog poslića jeste stara automoblska guma. Ukoliko nemamo ni jednu možemo je lako nabaviti kod bilo kog vulkanizera, jer i njima odgovara da se otarase toga što bi svakako kasnije bacili. Potrebno je prvo da je isječemo. Ukoliko nemamo alata ili je guma jako tvrda možemo zamoliti nekog za pomoć. Za sječenje guma umjesto jakog i tvrdog noža možemo koristiti i ubodnu testeru. Nakon oblikovanja po našoj želji slijedi farbanje. Tu se takođe poigrava naša kreativnost i mašta i nastaju prelepe, šarenolike saksije za cvijeće.. Na ovaj kreativni način takođe ćemo i sačuvati svoj novac, koji bismo dali na troškove održavanja otpada ili na kupovinu novih saksija za naše biljke.

Uradi sam

Nakon nabavljanja starih guma ukoliko ih nismo imali pripremamo alat koji zahtijeva izrada ovakvih saksija. Biće nam neophodan oštar nož. S obzirom da ćemo sjeći gume koju su jako prljave najbolje je izabrati sječivo koje nećemo više koristiti.

Ubodna testera još jedna je od alata koji bi bilo poželjno da imamo u tom trenutku. Sa njima ćemo najbolje isjeći bočne strane guma.

Pejzažne tkanine tj. materijal za zemljišta koja služe da drže zemlju takođe bi nam poslužile. One se nazivaju geotekstil, a za ove poslove u tom slučaju mogu nam poslužiti i nekoliko slojeva starih novina. Zemlju za sadnju našeg cvijeća trebamo imati pripremljenu. Za to nam je najidealnija baštenska zemlja, a može i kućni humus takđe.

Kada smo pripremili sve što nam je potrebno počećemo sa uklanjanjem bočnih strana guma. Jednostavno je. Nožem ćemo napraviti rupu u koju će doći ubodna testera.

Znači ubodnom teseterom sječemo samo oko gume. Uklonićemo samo jednu bočnu stranu da bi nam druga bila oslonac za tkaninu i držala zemlju kad položimo saksiju.

U unutrašnjost tako pripremljene gume stavićemo geotekstil koji će držati zemlju i naše biljke. Saksiju treba staviti tad na mjesto na kome želimo da se nalazi, jer će biti preteška za premeštanje kada je napunimo zemljom. Za razne oblike i boje na kraju nam ostaje da našoj mašti pustimo na volju.


Od bočne strane gume možemo napraviti i prsten za drvo, za sadnicu koja nije prevelika. Može se koristiti i za veće sadnice ali je to dosta komplikovano i iziskuje dodatno sječenje. Na slici iznad se nalazi prsten za sadnicu bez dodatnog sječenja.

Isto tako u nekoliko koraka možemo napraviti i viseće saksije od guma. Obeležićemo po gumi kuda je treba seći. Zatim veoma oštrim nožem pratiti liniju. Kada je dio koji je predviđen isiečen, samo treba izvrnuti gumu na drugu stranu kao na slici. Ofarbaćemo je u neku efektnu boju i okačiti na željeno mesto, kako bi zaista na jedan poseban način ukrašavala naš vrt.

izvor: uradikreativno.com / cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

Kako spasiti biljke od ljetnih vrućina dok ste na odmoru?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kukuruzovina

Žetveni ostaci kao organsko đubrivo

U svim granama biljne proizvodnje poslije žetve ostaju korijenovi i nadzemni žetveni ostaci. Na gazdinstvima koja nemaju stoke, slama, kukuruzovina i ostaci drugih biljnih vrsta...