Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetVlada RS popustila: Moći će se brati dva kilograma šipka ili pečuraka

Vlada RS popustila: Moći će se brati dva kilograma šipka ili pečuraka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Nakon što je javnost u Srpskoj žestoko iskritikovala vlast jer je ograničila prikupljanje šumskih proizvoda na samo jedan kilogram dnevno, resorno ministarstvo je bilo prisiljeno da reaguje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske izmjenilo je Pravilnik o uslovima korišćenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda u šumama i na šumskim zemljištima u svojini RS.
 
Novim izmjenama fizičko lice, odnosno lokalno stanovništvo može da sakuplja šumske plodove za porodične potrebe u količini do dva kilograma dnevno.
Tu spadaju gljive, ljekovito bilje, šumsko voće, sjeme, grmlje, ukrasno bilje, ali i puževi, gliste ili zmije.
 
Šumske proizvode mogu sakupljati i komercijalni saklupljači, ali pod posebno propisanim uslovima, uz plaćanje naknade od pet odsto od prodajne cijene sirovine na domaćem tržištu.
 
Takođe, “Šume Republike Srpske”, kao korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Srpske, imaju pravo korišćenja ostalih šumskih proizvoda uz naknadu od tri odsto prodajne cijene proizvoda.
Tako prikupljen novac ide na poseban račun i trebalo bi da se koristi za revitalizaciju lokacije sa koje su određeni prizvodi uzeti.

Podsjećamo, pravila oko sakupljanja šumskih proizvoda resorno ministarstvo je donijelo krajem prošle godine. Međutim, javnost pravila nije prihvatila sa oduševljenjem.

 
Mnogi nisu vidjeli svrhu rigoroznih ograničenja jer Srpska raspolaže sa ogromnim prirodnim i šumskim resursima.

Izvor: Capital

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI