Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjetva pasulja - Dubina, rastojanje i količina sjemena

Sjetva pasulja – Dubina, rastojanje i količina sjemena

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva pasulja – Izboru sjemena pasulja treba posvetiti posebnu pažnju. Minimalna čistoća sjemena iznosi 97%, klijavost 80-90%, a maksimalna vlažnost do 16%. 

Sjeme mora biti zaprašeno. Sjetvu treba obaviti nakon što je prošla svaka mogućnost od pojave mrazeva. Optimalno vrijeme sjetve nastaje kada se srednje dnevne temperatura vazduha ustale iznad 10ºC, odnosno kada sjetve sloj zemljišta dostigne temperaturu oko 15ºC.

Suviše rana sjetva može biti opasna zbog pojave kasnih mrazeva i slana, kao i hladnog zemljišta, koje usporava nicanje, smanjuje energiju klijanja i povećava mogućnost pojave truljenja sjemena.

Suviše pak, kasna sjetva ubrzava nicanje, uz uslov da ima dovoljno vlage, ali dovodi do skraćenja trajanja pojedinih faza rasta i razvića, što ima za posljedicu smanjenje prinosa. S druge strane, većina sorti pasulja su biljke kratkog dana, te se i to mora imati u vidu pri određivanju vremena sjetve. Imajući sve to u vidu, sjetvu sitnozrnih i srednje krupnih sorti (npr. biser) treba obaviti u drugoj i trećoj dekadi aprila, a sorte krupnog zrna (panonski gradištanac) u trećoj dekadi aprila.

Dubina sjetve pasulja je 3-5 cm, zavisno od sorte, tipa zemljišta i vremena sjetve. Krupnozrne sorte treba sijati dublje.

Za niske sorte u našim uslovima međuredna rastojanja treba da budu 50 cm, a u redu 5-8 cm, zavisno od krupnoće zrna, pri čemu sitnozrne treba sijati gušće. Može se ići i na druge varijante sjetve. Za sitnozrne sorte treba obezbjediti gustinu 300-400 biljaka, a za krupnozrne 250-300 biljaka po hektaru.

Količina sjemena po hektaru kreće se 80-100 kg za sitnozrne sorte, a za krupnozrne norma sjetve je nešto veća i iznosi 100-140 kg/ha.

Dodatne savjete za uspješan uzgoj pasulja pročitajte u teksu: Sve što treba da znate o uzgoju pasulja

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Savjeti za uspješno gajenje pasulja u združenom usjevu sa kukuruzom

Najpoznatije vrste pasulja i njihove karakteristike

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI