Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeNoćna frajla - Cvjeta samo noću i oduševljava opojnim mirisom

Noćna frajla – Cvjeta samo noću i oduševljava opojnim mirisom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Noćna frajla, latinski naziv (Xesperis matronalis) je dvogodišnja biljka koja potiče sa prostora Mediterana. Ime je dobila po tome što su joj cvjetovi danju zatvoreni, a tokom noći – otvoreni. Poznata je i pod imenom – noćurak.

Njeni cvjetovi opojno mirišu i podsjećaju na cvijeće ljubičica. Iako je očaravajuća, ova biljka ne zahtjeva puno njege ni posebne uslove za uzgoj, pa je zato odličan izbor za početnike u hortikulturi. Uz malo truda i pažnje će vas bogato nagraditi jedinstvenim cvjetovima! Bujnim cvjetanjem, prijatnim mirisom i bojama, noćna frajla je čest ukras terasa, jer je pogodna za gajenje u saksiji i u žardinjerama, ali je i omiljena dekoracija u baštama i vrtovima, pošto podnosi različte uslove za gajenje.

Noćna frajla je lijep i mirisni ukras i kao rezani cvijet. Zamirisaće svaki dom za tili čas. Stablo noćne frajle je nježno i tanko i raste u visinu do oko pola metra. Neke vrste mogu da dostignu visinu i od oko metra. Noćna frajla je grmasta biljka sa izduženim i decentnim sivo zelenim listovima.

Cvjetanje noćne frajle – noćna atrakcija

Ova biljka cvjeta s krajem proljeća i početkom ljeta. Njeni cvjetovi su fini i sitni u raznim bojama: roze, lila, bijela ili žuta. Cvjetići sa 4 latice, slatkog su mirisa, i otvaraju se isključivo noću.

Održavanje Noćne frajle

Riječ je o otpornoj i nezahtjevnoj biljci. Noćna frajla voli svijetle i polusjenovite pozicije. Najbujnije će cvjetati na punom suncu, ali opstaće i u diskretnoj hladovini.

Zalivanje

Biljku treba umjereno zalivati, a za vrijeme ljetnjih žega malo češće. Ako želite biljku u vidu nešto gušćeg kompaktnog grma, skraćujte joj vrhove, dok još raste. Prihrana je potrebna svega jednom u mjesec dana. Noćnoj frajli ne prija presađivanje.

Sadnja noćne frajle

Noćnoj frajli odgovara obična baštenska zemlja, najbolje humusna, propusna i bogata krečnjakom i glinom.

Sjetva Noćne frajle (razmnožavanje)

Sjetva noćne frajle se obavlja na otvorenom svijetlom mjestu. U udubljenje u zemlji stavite dvije, tri sjemenke, utisnite i zalijte. Razdaljina medju udubljenjima treba da bude oko trideset santimetara. Posebno lijepo će izgledati ako se zasiju cijele ivice uz baštenske staze. Inače, noćna frajla se uspješno i sama razmnožava raznošenjem sjemena. Klijavost sjemena je vrlo dobra. Noćnu frajlu možete sijati u kombinaciji sa drugim biljkama cvjetnicama, pa ćete tako danju imati jedne otvorene cvjetove, a noću – frajline!

Noćna frajla u saksiji – nesvakidašnji ukras u domu

Noćnu frajlu uspješno možete gajiti u saksiji, žardinjerama, ili drugim posudama ako nemate privilegiju da je gajite u bašti ili na balkonu, odnosno terasi. Možete je držati i u zatvorenom prostoru, ali će ipak napolju brže rasti ljepše cvjetati jer ova biljka voli svjež vazduh i spoljne uslove. Sijanje u saksijama slično je sijanju u vrtu, na otvorenom prostoru: U saksiju treba da posijete tri sjemenke, odmah ih zalijete pa kada mlade biljke počnu da niču, stavite saksiju ili žardinjeru je na neko svijetlo mesto – to mogu biti na primjer svjetlarnik ili zastakljena terasa.

Napomena: Cvetovi noćne frajle su tokom dana zatvoreni. Ne brinite ni ako se danju smežuraju – kada Sunce zadje, pokazaće svoju pravu ljepotu.

Izvor: cvecarstvo.com

PROČITAJTE:

Bugenvilija – Penjačica raskošnih cvjetova

Sadnja, uzgoj i održavanje stubastih ruža

Kada se sade GLADIOLE i kako ih održavati?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI