Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPRAZILUK JE LIJEK - Evo zašto bi trebalo da ga jedete svaki...

PRAZILUK JE LIJEK – Evo zašto bi trebalo da ga jedete svaki dan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Praziluk – Obiluje hranljivim i ljekovitim materijama, sadrži veliku količinu mineralnih materija i vitamina C, ali to nije sve! Saznajte zašto je ovo zimsko povrće toliko zdravo.

Neobičan dodatak jelima koji je na dohvat ruke, praziluk će odlično uticati i na vaš vid, baš kao i na vaše kosti koje će u njemu naći odličnog saveznika.

Praziluk nije osjetljiv na niske temperature, pa je njegovo uzgajanje najlakše. Može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proljeća,  i njegova upotreba je velika naročito zimi kada je izbor povrća osiromašen. Najblažeg ukusa, bez ljutine, bez jakog mirisa, ne izaziva suze u očima, ali pripada vrsti luka.

Nutritivna vrijednost

Po nutritivnom sastavu sličan je svojim rođacima, ali sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C. Sirovi praziluk odličan je izvor mangana, dobar izvor gvoždja, folne kiseline, vitamina C i B6. Obzirom da se kuvanjem smanjuje količina vitamina i minerala, kuvani praziluk postaje dobar izvor mangana i osrednji izvor gvoždja, folne kiseline i vitamina B6.

Ljekovitost

Za razliku od crvenog ili bijelog luka, praziluk se upotrebljava ceo i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim stvarima. Sadrži veliku količinu minerala i vitamin C, kao i eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na disajne i probavne organe, bubrege, jetru, krv i vene. Ujedno od tih ulja potiče i miris praziluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe praziluka preporučuje se korišćenje cijelog praziluka i bijele stabljike  i zelenog lišća. U lišću, koje se često izbjegava za korišćenje, uma nekoliko puta više vitamina nego u bijelom dijelu.

Zdravstvene prednosti

Kod povećane štitne žlijezde preporučaju se topli oblozi od kuvanog praziluka.

– Praziluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.

– Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.

– Praziluk poboljšava cirkulaciju krvi, i pomaže kod arteroskleroze i upale vena.

– Poboljšava apetit te potstiče rad probavnog sistema i crijeva.

– Praziluk potstiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, i pomaže kod bolova u bubrezima i kamena u bubregu.

Izvor: telegraf.rs

PROĆITAJTE:

Provjeren recept – Ukiseljeni mladi luk

Pametno iskoristite sezonu mladog luka

Domaća marmelada od luka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI