Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako zaštititi predivne ruže od bolesti u julu i avgustu

Kako zaštititi predivne ruže od bolesti u julu i avgustu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako zaštititi ruže od bolesti  – Mnogima najomiljeniji cvijet, ruža je lijepa koliko i delikatna biljka. Podložna je napadu raznih bolesti koje se najčešće javljaju upravo u julu i avgustu

Kako zaštititi ruže od bolesti

Zvjezdasta plijesan ili zvjezdasta pjegavost

Prepoznatljiva je po tamnosmeđim do crnim pjegama nepravilnog oblika, koje se javljaju na gornjoj strani lista promjera 2-12 mm. Ovo je gljivična bolest, tokom koje gljivice izlučuju etilen, koji kasnije izaziva žućenje listova i njihovo otpadanje. Grmove bismo trebali zaštititi čim primijetimo ovakve promjene i to fungicidima. Tretiranje treba ponoviti nekoliko puta u razmacima od 7-10 dana, posebno ako je godina vlažna.

Patogen prezimljuje na otpalom lišću ili na granama ruža. Zbog takvog načina prezimljenja vrlo je važno sakupljanje otpalog lišća i orezivanje zaraženih grana, koje potom svakako treba spaliti ili iznijeti iz vrta.

Hrđa ruže

Prvi simptomi uočavaju se u rano proljeće u obliku narandžaste praškaste nakupine spora na donjoj strani lista. Patogen napada sve biljne organe i u poodmakloj fazi može biti uzrok otpadanja lišća. I u ovom slučaju treba pribjeći sakupljanju lišća i njegovom uklanjanju iz vrta. Hemijska se zaštita protiv ove gljivice može sprovesti fungicidima.

Pročitajte: Metode uz koje će ruže cvjetati bujnije nego ikada

Pepelnica ruže

Ova gljivična bolest je najčešća kod ruža, a ako uzme maha i napadne pupove i cvjetne stapke, cvjetanje izostaje. U tom slučaju ponovo će pomoći fungicidi.

Plamenjača ruže

Prepoznaje se na listovima koji poprimaju crvenkastu boju. Najprije se na listu javljaju smećkaste pjege i nakon nekog vremena list požuti, osuši se i propadne. Za infekciju je potrebna vlaga, pa grmove treba održavati propusnima. Za suzbijanje plamenjače preporučuje se fungicidi. Prskanje treba sprovesti čim se uoče prvi simptomi.

Od štetnika ruže najčešće napadaju lisna vaš, ružina osica, ružin cvrčak i crveni pauk.

Ružina lisna uš

Prezimljuje kao zimsko jaje na izbojima ruže, napada je, pa ona zaostaje u rastu i slabo formira cvjetne pupove. Lisne uši često luče i obilnu mednu rosu na koju se kasnije naseljavaju gljive čađavice. Gljive čađavice zatvaraju puči te tako uzrokuju indirektnu štetu.

Ružina osica

Odlaže jaja u vršne izboje ruže, najčešće ispod cvjetnog pupa koji zbog toga vene ili buši lisne peteljke ili ih odlaže u rubove lišća. Zaražene izboje nužno je orezati i spaliti prije nego iz jaja izađu gusjenice.

Pročitajte: Mini ruže – Savjetujemo kako ih njegovati da bujno cvjetaju

Ružin cvrčak

Jaja prezime ispod kore grmova, a u proljeće ličinke izlaze iz jaja na lišće gdje sišu sokove. Na lišću se na mjestima sisanja vide isprva pojedinačne bjeličaste točkice koje se zatim spajaju, list postaje išaran, na kraju poblijedi i kovrdža se. Ovu štetočinu treba rješavati tokom zime, orezivanjem i spaljivanjem izboja u kojima se vide odložena jaja. Za suzbijanje ovih štetnih insekata mogu se koristiti insekticidi.

Crveni pauk

Ruže napadaju i grinje, najčešće crveni voćni pauk. Na napadnutom lišću isprva se vide žućkaste tačkice, često koncentrirane uz žile. Pjege se spajaju i list se suši. Na naličju se vidi fina paučina unutar koje su uočljive sitne grinje. U slučaju jakog napada paučina je omotana i oko cvjetnih pupova koji se tada ne otvaraju, već venu i suše. Suzbijanje se sprovodi akaricidima.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...