Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaZaštita krompira od KROMPIROVE ZLATICE u organskoj proizvodnji

Zaštita krompira od KROMPIROVE ZLATICE u organskoj proizvodnji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja krompira na organski način, a posebno njegova zaštita od krompirove zlatice, veoma je zahtjevna budući da kod ovog vida uzgoja upotreba hemikalija nije dozvoljena.

Kada je riječ o štetočinama, krompir u najvećoj mjeri ugrožava krompirova zlatica te je i njeno efikasno suzbijanje najznačajnije za očuvanje roda krompira. S tim u vezi, posebno je važno odabrati parcelu za sadnju koja je dovoljno udaljena od površine na kojoj je krompir sađen u prethodnoj sezoni. Ovo iz razloga što odrasli insekti prezimljavaju u zemljištu te ukoliko je zasad formiran u blizini prošlogodišnjeg, insekti će lako naći put do njega i brzo početi njime da se hrane i da tu polažu jaja. Na manjim parcelama, uništavanje larvi i imaga zlatice moguće je obavljati i ručno.

Pročitajte: Zlatica – 4 načina suzbijanja prirodnim putem i bez hemije

Metoda odbijanja krompirove zlatice od usjeva krompira, primjenljiva je kako na manjim tako i većim površinama, a podrazumijeva sjetvu, odnosno sadnju biljaka repelenata u koje spadaju ren, buhač i žalfija. Ove biljke se pozicioniraju između redova krompira ili oko parcele, kako bi se formirao zaštitni pojas.

Djelotvornost rena u odraćanju krompirova zlatice zasniva se na određenim etarskim uljima kojima je ova biljka bogata, a koje krompirova zlatice ne podnosi. Buhač, sa druge strane, odbija širi spektar štetočina, te je pored krompirove zlatice efikasan i u odbrani od vaši i stjenica, a specifičan je po tome što je kontaktni insekticid koji sadrži supstancu piretrin te je smrtonosan za insekte već dodir.

Klopka – usjevi i malčiranje

Posredna zaštita od krompirove zlatice postiže se malčiranjem krompira, čiji je osnovni cilj zaštita biljke od korova, a ujedno malč predstavlja i stanište za predatore krompirove zlatice. Još jedna mjera u zaštiti od najopasnije štetočine krompira je i gajenje takozvanih klopka-usjeva, što je u ovom slučaju plavi patlidžan. Naime, budući da krompirova zlatica radije jede plavi patlidžan od krompira, ova kultura se sadi u blizini zasada krompira te kada se broj zlatica na plavom patlidžanu drastično uveća, zlatica se uništava zajedno sa patlidžanom i tako sprečava njen prelazak na krompir.

Pročitajte: Krompirova zlatica uništava usjeve KROMPIRA – Uništite je na EKO način!

Mjere biološke kontrole štetočina zasnivaju se na primjeni prirodnih neprijatelja. Sa druge strane, određeni insekticidi koji su dozvoljeni organskoj proizvodnji ipak nisu dovoljno djelotvorni ali uz primjenu preventivnih mjera njihova upotreba može dati zadovoljavajuće rezultate.

Autor: Svetlana Jerinić, savjetodavac PSSS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI