Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoZelena rezidba trešnje i đubrenje poslije berbe za bolji rod sljedeće godine

Zelena rezidba trešnje i đubrenje poslije berbe za bolji rod sljedeće godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poslije berbe, bolji rod sljedeće godine vam obezbijeđuje mjera zelena rezidba kod trešnje. Ljetna zelena rezidba trešnje u rodu sastoji se u prekraćivanju i proređivanju mladara.

Ljetna rezidba više utiče na smanjenje bujnosti stabla u odnosu na zimsku rezidbu i obavlja se nakon berbe, krajem juna početkom jula mjeseca. Ovom rezidbom se poboljšava osvijetljenost krune, smanjuje se potrošnja vode i poboljšava diferenciranje cvjetnih pupoljaka.

Rezidbom treba ukloniti sve mladare koji rastu vertikalno (vodopije) kao i mladare koji rastu ka unutrašnjosti krošnje i koji se preklapaju. Ove mladare treba uklanjati makazama do osnove tako da ostane 1-2 lista, odnosno na patrlj dužine oko 1cm, čime se pravi manji ožiljak. Time se smanjuje transpiracija na prijeseku, opasnost od prodiranja patogena i brže zarasta rana, pa uz kvalitetne sadnice možete očekivati još bolju sljedeću godinu.

Pročitajte: Trešnje u rakiji – Recept za omiljeno žensko piće

Ostale bočne mladare treba prekratiti za 1/3 dužine, čime se naročito potencira bolje diferenciranje cvjetnih pupoljaka. Kao negativan efekat ljetne rezidbe može se javiti povećanje osjetljivosti cvjetnih pupoljaka na zimske niske temperature, naročito ako se rezidba izvodi kasnije.

Đubrenje poslije berbe

Takođe, za bolje formiranje rodnog potencijala odnosno diferenciranje pupoljaka, bitno je da biljka ima dovoljne količine azota.

Ovo je naročito bitno u kišnim godinama, kada dolazi do većeg ispiranja azota u dublje slojeve što dovodi do lošijeg diferenciranja rodnih pupoljaka, ne samo kod trešnje već i kod ostalog voća. U tom smislu preporučljivo je da se trešnja nakon berbe prihrani sa N vodotopivim đubrivom (kalcijum nitrat 15-20 kg/ha) kroz sistem.

Pročitajte: Sorte trešnje koje dospijevaju najranije

Nije preporučljivo dodavanje granulisanog azotnog đubriva (KAN, AN) zato što njihova kasna primjena može dovesti do produžetka vegetacije na jesen i zimu i povećanja opasnosti od izmrzavanja kako cvjetnih pupoljaka tako i drveta usljed pojave ranih jesenjih mrazeva i niskih zimskih temperatura. Preporuka je da se u toku septembra mjeseca obavi prskanje (atomizerom) trešnje sa 0,2% rastvorom UREA-e. Sve ovo ima za cilj jačanje lista čime se potencira diferenciranje rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Ovo su agrotehničke mjere koje proizvođači trešnje u Americi redovno primjenjuju.

Autor: dipl. ing. Milorad Jocković

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI