Nedjelja, 4 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMini ruže - Savjetujemo kako ih njegovati da bujno cvjetaju

Mini ruže – Savjetujemo kako ih njegovati da bujno cvjetaju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgoj mini ruža u posudama lakši je od uzgoja na otvorenom, iako se i one mogu posaditi u vrtu. Treba ih tretirati isto kao i ostale ruže, ali s malo više pažnje, zbog njihove veličine.

Najvažnije im je osigurati odgovarajuću drenažu. Zapravo bi ih valjalo odmah presaditi u veće posude koje su duboke najmanje 30 cm i u specijalni supstrat za ruže ili univerzalni za lončanice, pomiješan sa šakom peletiranog stajskog đubriva.

Cvjetove im treba uklanjati čim se počnu sušiti ili kada ocvjetaju.

Škarama treba odrezati ne samo cvijet, već i dva lista s drškom, kako bi se izazvalo bočno grananje. Ono će stvoriti nove cvjetne izdanke i održati zaobljen, kompaktan izgled grma. Starije grane bez cvjetnih pupoljaka i s malo listova treba skratiti nisko. U oktobru biljku treba nisko orezati za trećinu.

Pročitajte: Ranunkula – Kako se gaji mješanac ruže i božura

Mini ruže su hibridne ruže uzgojene da ostanu male. Narastu najčešće do 50 cm, ali ima i vrsta koje mogu narasti do 1 metar. I cvjetovi su im manji od običnih ruža, ali zato ih imaju mnogo više. Otporne su na hladnoću i mrazove, a cvjetaju tokom cijele sezone.

Radi postizanja dobre drenaže, prilikom presađivanja na dno, prethodno dobro očišćene lončanice stavite malo šljunka jer bi inače zbog viška vode mogle početi truliti. Osigurajte im i dovoljno svjetlosti i vode po potrebi, najbolje kišnice ili odstajale vode… Ako nemaju dovoljno svjetla, odnosno barem 5 sati dnevno, neće cvjetati.

Najbolje je da imaju direktno sunce samo nekoliko sati ujutru ili predveče, a da u najtoplije doba dana budu zaštićene kakvom polusjenom. Takođe neće cvjetati ni ako im korijenje preraste posudu.

Obavezno ih presadite i to tako da s korijenja uklonite što više zemlje. Za rezidbu uvijek koristite oštre makaze i režite pod uglom od 45 stepeni.

Pročitajte: Kako uzgajati ruže na balkonu – Nekoliko savjeta za zagarantovan uspijeh

Osjetljive su na mraz, pa ih zimi treba zaštititi unošenjem u zatvoreni prostor ili ih omotati agrotekstilom. Idealne su za uzgoj u posudama na balkonima, ali se mogu saditi i u vrtovima uz rubove ili u samostalnim kompaktnim grupama na travnjacima, kada razmak između posađenih biljaka treba biti tek 20- 30 cm. Mogu se uzgajati i kao sobne biljke, na prozorskoj dasci.

I mini ruže mogu napasti razne bolesti i štetnici, pa je bitna prevencija. Biljne vaši mogu čak i razornije djelovati na minijaturno grmlje jer je manje i može lakše oslabiti. Ako ne želite koristiti hemijska sredstva zaštite, možete ih prskati otopinom od bijelog luka ili čili paprike. Za borbu protiv pepelnice, crne pjegavosti i rđe koriste se fungicidi. Ako se reguje na vrijeme, jedno prskanje može biti dovoljno da zaštiti biljku.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI