Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMetode uz koje će ruže cvjetati bujnije nego ikada

Metode uz koje će ruže cvjetati bujnije nego ikada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lijep ružičnjak jedan je od najljepših ukrasa svake bašte. Ali, da bi bile lijepe i bujne, ružama je potrebo pružiti pravilnu njegu. Uz ova četiri ključna savjeta za bujnije cvjetanje ruža uživajte u većim, raskošnijim i intenzivnijim pupoljcima.

Postoje neke dobro poznate metode za postizanje jačeg cvjetanja grmova ruža, ali tu je i niz drugih trikova koji rezultiraju ljepšim cvatom. Prema savjetu stručnjaka, ove četiri metode daju bujnije ruže, piše marthastewart.com.

Kupujte sorte ruža koje obilno cvjetaju

Neke se ruže uzgajaju tako da imaju jedno spektakularno razdoblje cvjetanja, a zatim završavaju sezonu, ali mnoge sorte cvjetaće tokom skoro cijele sezone, uz malo dodatne pažnje, kaže Erin Šanen, iskusna baštovanka i autorka The Impatient Gardener-a. Ako se nadate da dobijete više od jedne runde cvjetanja po sezoni, pobrinite se da i posadite sortu koja to fizički može da postigne.

Pročitajte: Upotrebite latice ruže na tri nova načina

Uklanjanje precvjetalih cvjetnih glava daje rezultate

Praksa otkidanja i uklanjanja ocvalih cvjetnih pupoljaka uobičajen je način na koji baštovanio dobijaju dodatno cvjetanje od svojih biljaka. ‘Oštrim makazama pratite precvali cvijet niz stabljiku do niza od pet listova i odsijecite stabljiku cvijeta tačno iznad njih’, savjetuje Šanen, dodajući da, u idealnom slučaju, ovaj set od pet listova treba da bude okrenut spolja radi bolje protočnosti vazduha. Vodite računa da što ažurnije i redovnije orezujete ruže, to će ovaj zadatak iziskivati i manje vremena. Osim toga, grmovi ruža će i izgledati puno bolje jednom kada se uklone ocvali cvjetovi.

Prihranjujte i zalivajte prema rasporedu

Kompost u tlo je koristan za cjelokupno zdravlje i rast ruže, uključujući njen potencijal cvjetanja, kažu stručnjaci. Dok se ruže razvijaju i rastu, održavajte odgovarajuće snabdijevanje vodom kako biste ih održali zdravima i bujnima. Upotreba đubriva topivog u vodi tokom vegetacije može takođe biti od pomoći za podsticanje novog cvjetanja.

Pročitajte: Kako uzgajati ruže na balkonu – Nekoliko savjeta za zagarantovan uspijeh

Ne zaboravite na orezivanje

Prema savjetu Sandre Zazare, analitičarke u Witherspoon Rose Cultureu, moderne ruže koje cvjetaju na novom drvetu nužno je racionalno orezati prije nego što pupoljci krenu s rastom u proljeće. Prvo pokušajte da uklonite slabe, mrtve ili bolesne grane, a pri tome odaberite od pet do sedam najjačih, najzdravijih grana koje ćete zadržati kao spoljni okvir grma ruže. Zatim smanjite visinu tih pet do sedam grana do otprilike visine koljena, uklanjajući sve bočne grane koje rastu uz njih. Nakon toga se orezuju sve grane u sredini grma. ‘Zamislite da stvorite ‘koš’ u koji biste mogli da postavite košarkašku loptu u središte grma okruženu onim glavnim granama koje ste odabrali,’ kaže Sandra Zazare.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI