Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako ubrati i čuvati sjeme povrća i cvijeća?

Kako ubrati i čuvati sjeme povrća i cvijeća?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako je u današnje vrijeme u ponudi trgovina dostupno sjeme raznog povrća i cvijeća, plodovi povrća iz vlastitog vrta često su puno ukusniji, a cvijeće koje posijemo ispred kuće ljepše cvjeta. . Na važnosti sve više dobijaju zdravija prehrana i ekološki ili organski uzgoj povrća, samim time raste i broj vrtlara koji uzgajaju svoje povrće i cvijeće uz kuće i vikendice ili u urbanim sredinama na balkonima i terasama.

Sjeme iz vlastitog vrta

Svatko ko posjeduje povrtnjak ili cvjetnjak, može sam proizvoditi sjeme svojih vlastitih kultivara. Važno je napomenuti da se sjeme kultivara koje sačuvate od vrsta iz vlastitog uzgoja, tokom više generacija adaptira na mikro uslove vašeg vrta. Također ćete sakupljanjem sjemena i pravilnim skladištenjem uštediti novac te imati kvalitetno sjeme.

PROČITAJTE: Kako skupiti sjeme salate

S obzirom da dolazi sezona ubiranja sočnih plodova iz naših povrtnjaka, kako bismo i iduće godine uživali u vlastitim plodovima, potrebno je s najljepših plodova ubrati ili odstraniti sjeme.

Jednako je i s cvjetnjacima, sada uživamo u pogledu na prekrasno cvijeće, a kako bi tako bilo i dogodine, potrebno je ubrati sjeme za one vrste koje se razmnožavaju sjemenom.

Kad govorimo o sjemenu cvijeća i povrća, tada se misli na sjeme koje je tolerantno na sušenje. Na sušenje netolerantne vrste, krupno-sjemene vrste i mnoge vrste drveća, uobičajeno se siju svježe i nisu prikladne za skladištenje. U njihovom prirodnom okruženju, sjemenke netolerantne na sušenje padaju na tlo i brzo prokliju.

PROČITAJTE: Pet glavnih razloga zašto sjeme nije niklo!

Kako bi sjemena imala dobru klijavost ne sakupljaju se oštećena, nagrizena ili sjeme napadnuto gljivičnim bolestima. Također, sjeme se bere po suvom i sunčanom vremenu kad prođe jutarnja rosa te kad je potpuno dozrelo na biljci i suvo. Za ubiranje sjemena se mogu iskoristiti razne posudice od gljiva ili bobičastog voća koje nemaju rupice na dnu. Najlakši način sakupljanja sjemena je da se posudica stavi ispod biljke i sjeme se istrese u posudicu. Na taj način većina sjemenki završi u posudici, a jako malo se rasipa.

Kako postupati sa sjemenom nakon skupljanja?

Nakon skupljanja, sjeme je dobro staviti u tankom sloju u hladu na suvom i prozračnom mjestu da se dodatno posuši od vlage.

PROČITAJTE: Osobine voćaka dobijenih iz sjemena

Dobro ga je sušiti na podlozi koja će upiti višak vlage kao što su papir ili tkanina (npr. pamučna ili lanena). Podloga na kojoj ga sušite ne smije biti plastična jer može doći do truljenja jer ne upija višak vlage te može doći do kondenzacije.

Po potrebi se dosušuje na niskim temperaturama u zagrijanom prostoru, iznad peći ili radijatora. Sakupljeno sjeme se do sezone sijanja ili čak i nekoliko godina može čuvati u papirnatim i platnenim vrećicama ili jednostavno zamotati u papir ili papirnati ubrus te kutijama različitih veličina, ovisno o veličini sjemena.

Prozračnost papirnatih materijala štitit će sjemena od zadržavanja vlage. Moguće ga je spremiti i u staklenke koje imaju rupice na poklopcima,  ali bi svakako bilo dobro da je sjeme dobro osušeno i tada je potrebno čuvati ga u mraku.

Savjeti za čuvanje sjemena

Sva ambalaža u kojoj se sjemena čuvaju trebala bi biti neprozirna te je na njoj uvijek dobro navesti naziv vrste čije je sjeme. Temperatura se mora održavati u relativno uskom rasponu.

Naučnici koji rade istraživanja u ovom području preporučuju kratkotrajno čuvanje na temperaturama oko 5°C.

U kućanstvima su zadovoljavajuće lokacije za čuvanje i one koje su daleko od izvora topline kao što su peći, cjevovodi sa zagrijanim zrakom, grijači vode. Kao dobro rješenje nameće se prostor u negrijanom podrumu, u kutu daleko od izvora topline ili u običnom hladnjaku.

Kod većine vrsta se sjemena možemo sakupiti kroz nekoliko dana dok kod nekih treba budno paziti jer se sjemena brzo osipaju. Postoje razni načini rasprostiranja sjemena; insektima, vjetrom, pticama, drugim životinjama i sl.

Izvor: gospodarski list

PROČITAJTE:

Kako se koristi laneno sjeme i koje su njegove prednosti

Proizvodnja zdravog sjemenskog krompira!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI