Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img

Kako skupiti sjeme salate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Salata je lisnato povrće koje uzgajamo u vrtovima najviše tokom hladnijih mjeseci – na proljeće i na jesen. Više o uzgoju pročitajte u tekstu Salata tokom cijele sezone. Ljeti skupljamo sjeme salate. Naime, kada počnu žege i sparine, salata postaje gorka i neukusna, te obavezno ide u cvat. Dakle, kada salata postaje gorka i neukusna, te kad naočigled počne rasti u visinu, ne trebate je čupati i bacati s vrta – barem nekoliko najljepših primjeraka ostavite za sjeme.

Salata nakon što poraste formira stabljiku s brojnim pupoljcima na vrhu cvjetne stapke i cvate sitnim jednostavnim žutim cvjetićima, uglavnom prijepodne. Zanimljivo je da dok prolazite pored tih velikih stabljika salate, ako se okrznete o njih, osjetićete karakteristični miris i mliječni sok kojeg sadrže salate.

Pčele jako vole cvjetove salate i često mogu oprašivanjem iskrižati sjeme salate, stoga je preporučljivo da se za skupljanje sjemenja salata sadi odvojeno po vrstama. Ipak, ako i dođe do križanja, to neće biti jako velike promjene u izgledu salate.

Nakon što ocvate, cvjetovi se opet počnu otvarati, ali ovaj put ne da bi kukcima ponudili nektar i cvjetni prah, nego da bi pomoću vjetra rasprostranili sjeme. Često se dogodi da istovremeno na cvjetnim stapkama dio sjemenja već dozori, dok dio tek cvate.

Na mjestu svakog cvijeta otvara se glavica prepuna sitnih sjemenki s “padobrancima” poput maslačka. Ako ne skupljate puno sjemenja, najlakše je pojedinačno skupiti svaku zrelu glavicu sjemenja.

Ovakvo pojedinačno skupljanje sjemenja iziskuje puno vremena. S toga primjenjujemo 2 tehnike kojim se skupi više sjemenja odjednom.

Korišćenje kartonske kutije

Kad većina sjemenja dozori, ispod salate stavimo kutiju i vrh biljke savijemo u kutiju, te lagano sve gnječimo prstima. Tako većina sjemenja padne u kutiju. Nakon nekoliko dana, dok još preostalo sjeme dozori ponavljamo postupak.

Jednostavnija metoda

To je berba buketića sjemenja salate. Naime, čekamo dok većina sjemenja dozori, te tada poberemo salatu kao male buketiće i sve stavimo u kutiju sušiti. Prednost ove metode je da ne treba svo sjeme izdvajati odmah, možete tako ostaviti u kutiji za zimske mjesece ili razdoblje kad imate više vremena. Ne morate niti u više navrata hodati skupljati ga po vrtu. Nedostatak je da možda baš svo sjeme ne stigne dozoriti do kraja, ali većina ipak dozori.

Kako se na biljkama salate zadržava jako puno raznolikih kukaca (nema straha, ne čine štetu), nemojte sve odmah odnijeti u zatvoreno – ostavite kutije u koje ste skupili sjeme salate barem 1 dan vani, kako bi kukci izašli iz njih.

Ukoliko skupljate sjeme više vrsta salate, ne zaboravite na svaku kutiju zapisati od koje salate ste skupili sjeme, jer vjerujte, sigurno ćete s vremenom zaboraviti koje je koje.

VAŽNO

Obavezno poberite sjeme salate prije kiše, koliko god ga ima zrelog. Naime, ljetni pljuskovi u vrijeme kad dozori sjeme salate isprati će svo dozrijelo sjeme salate. Sjeme će se rasipati i ukoliko ga na vrijeme ne poberete, stoga pratite i vremenske prognoze i dozrijevanje sjemenja salate na vrtu.

ČIŠĆENJE SJEMENJA SALATE

I nakon skupljanja sjemenja direktno u kutiju ili naknadno čišćenje “sjemenih buketića” ostaje puno trusine među sjemenjem. Da bi izdvojili mekinje i spremili što čistije sjeme salate, ostatak mekinja nakon sušenja lagano ispušemo: stavimo sjeme u plitku posudicu, sve još jednom dobro izgnječimo da se sve što bolje razdvoji, te lagano pušemo sa strane – tako odlete mekinje i ostane samo sjeme salate koje je teže. Ovo ipak treba raditi s oprezom, bolje negdje na pločicama gdje možete sve natrag skupiti, jer ako prejako puhnete, odletjeti će i sjeme salate. S više iskustva naći ćete i savršenu mjeru puhanja.

Sjeme salate može biti u 2 boje – bijela i crna (tamno smeđa). Većina starinskih salata poput vučjeg jezika i hrastovog lista, te salata 4 godišnja doba imaju crno sjeme, dok većina ljetnih salata koje su danas uobičajene poput puterice, kristalke i sl. imaju bijelo sjeme. Međutim nema nekog posebnog pravila u boji sjemenja salata, pa su obje boje sasvim normalne kod salate, zavisno o vrsti.

Izvor: biovrt.com

PROČITAJTE:

Salata u zaštićenom prostoru: Kako dobti kvalitetne glavice?

Evo je najzdravija salata na svetu, bar tako kažu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI