Petak, 30 Septembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOsobine voćaka dobijenih iz sjemena

Osobine voćaka dobijenih iz sjemena

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Razmnožavanje voćaka iz sjemena, u cilju dobijanja finalnog proizvoda – sadnica, odnosno bujne voćke, veoma je ograničeno u voćarskoj proizvodnji.

Razlozi za slabo kroišćenje ovog načina razmnožavanja su sljedeći:

Biljke dobijene iz sjemena voćaka, koje mi nazivamo sjemenjaci (sIjancima), veoma su heterogene po morfološkim osobinama, bujnošću i kvaliteta ploda. Kulturne sorte, razmnožene sjemenom, daju, po pravilu polodove lošijeg kvaliteta od majke biljke (biljeke od koje ste uzeli sjeme). Potomstvo, dobijeno ovim načinom razmnožavanja, u sebi nosi, više ili manje, izražene osobine predaka, pa i divljih formi.

Kako PRAVILNO posaditi voćku iz KOŠTICE?

Voćke dobijene iz sjemena vrlo kasno prelaze u plodonošenje. Da bi prešle u period polodonošenja, potrebno je više godina, u nekim slučajevima preko 20.

Zato se sorte u voćarskoj proizvodnji ne razmnožavaju sjemenom, nego vegetativnim putem. Zbog toga se i kaže da je sorta vegetativno potomstvo jednog izvornog sjemenjaka.

Razmnožavanje sjemenom se, uglvnom, kroristi za proizvodnju podloga, na koje se kaleme kulturne sorte, i u selekcionarskim poslovima.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Kako uspješno obaviti sadnju breskve iz koštice?

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

bijeli luk

Ozimi bijeli luk – Jesenja sadnja i skladištenje

Kako bi sadnja lukovičastog povrća bila potpuna, ne smijemo zaboraviti ni na bližeg «rođaka» crvenog luka kojeg prepoznajemo pod nazivom bijeli luk ili češnjak. Bijeli...