Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako sprovesti ĐUBRENJE KAJSIJE za dobar rod

Kako sprovesti ĐUBRENJE KAJSIJE za dobar rod

Đubrenje kajsije – Jesen je stigla i treba primijeniti fosforna i kalijumova đubriva. Možete primijeniti tokom sezone i fertigaciju i folijarno đubrenje.

Đubrenje se može primijeniti u toku jeseni, proljeća i leta.

Jesenje đubrenje

Jesenje, osnovno, đubrenje se izvodi organskim đubrivima (stajnjakom) kao i fosfornim i kalijumovim đubrivima. Ovi elementi su slabo pokretljivi u zemljištu. Utvrđeno je da se na umjereno glinovitim zemljištima fosfor godišnje spušta u dublje slojeve zemljišta samo 4-5 cm, a kalijum 8-10 cm. Zbog toga se preporučuje unošenje ovih đubriva u dublje slojeve zemljišta zaoravanjem.

Proljećno đubrenje

Proljećno đubrenje (prihranjivanje) se izvodi azotnim đubrivima. Azot je lako pokretljiv u zemljištu, tako da postoji mogućnost njegovog gubitka ispiranjem. Zbog toga se azotna đubriva dodaju u periodu vegetacije, podeljena u dva do tri navrata.

Pročitajte: Kada je pravo vrijeme za rezidbu kajsije

Ljetnje đubrenje

Ljetnje đubrenje se izvodi poslije berbe (u junu ili julu) primjenom azotnih đubriva. Ono doprinosi boljem formiranju cvjetnih pupoljaka i većoj rodnosti u narednoj godini. Kasnije izvođenje ovog đubrenja (krajem ljeta) se ne preporučuje, jer utiče na produžetak vegetacionog perioda i slabije zdrvenjavanje ljetorasta, što umanjuje njihovu otpornost na mrazeve.

Đubrenje tokom sezone

Postoji više načina primjene đubriva: površinsko đubrenje, dubinsko đubrenje, fertigacija (đubrenje kombinovano sa navodnjavanjem) i đubrenje preko lišća (folijarno).

Rasturanje đubriva po površini zemljišta može da se obavi ručno ili mašinski (pomoću rasipača). U mladim zasadima kajsije đubrenje se najčešće obavlja ručno, rasturanjem đubriva oko stabala ili u pantljikama duž redova.

U starijim zasadima đubrivo se rastura po čitavoj površini. Azotna đubriva u nitratnom obliku rasturaju se obično pred kišu, bez unošenja u zemljište. Azotna đubriva u amonijačnom obliku se unose u zemljište obradom, da ne bi došlo do gubitka amonijaka isparavanjem.

Kalijumova i fosforna đubriva se poslije rasturanja obavezno zaoravaju. Ona se mogu dodavati i prilikom podrivanja zemljišta, pomoću depozitora, pri čemu se unose u dublje slojeve zemljišta.

Pročitajte: Zašto se suše KAJSIJE?

Fertigacija predstavlja zalivanje voćaka putem sistema za navodnjavanje-vodom u kojoj su rastvorena đubriva. Ona omogućava redovno i optimalno snabdijevanje stabala hranljivim materijama u zoni gdje se nalazi glavna masa korijenovog sistema. Kod fertigacije treba izbjegavati suvišnu primjenu vode, koja može dovesti do ispiranja azota. Ova metoda obezbijeđuje veću mobilnost fosfora i kalijuma u odnosu na njihovo rasturanje po površini zemljišta.

Primena fertigacije može ubrzati degradaciju zemljišta. Korišćenje kiselih đubriva i preterana primena vode mogu dovesti do smanjenja ph vrednosti zemljišta i gubitka lako rastvorljivih elemenata kao što su azot i bor. Ova pojava je naročito izražena na mestima ispod kapaljki sistema za navodnjavanje.

Folijarno đubrenje predstavlja prskanje nadzemnih organa voćaka, pre svega listova, rastvorima biogenih elemenata male koncentracije (obično 0,1-0,5%). Ovo je dopunska mera, koja ne može da zameni đubrenje preko korena. Primenjuje se radi otklanjanja deficita (uglavnom mikroelemenata) ili kao preventiva u sprečavanju pojave deficita. Kod nas je danas u primeni veliki broj ovih đubriva i ona predstavljaju smeše pojedinačnih soli makro- i mikro-elemenata u raznim količinama.

Folijarno đubrenje se po pravilu kombinuje sa prskanjem protiv prouzrokovača bolesti i štetočina. Redosled pravljenja smeše za prskanje je takav da se u vodu prvo sipa folijarno đubrivo, pa tek onda ostale komponente. Ova đubriva se ne smeju primenjivati po velikoj vrućini, jer mogu izazvati oštećenje lista.

Autor: Biljana Nikolić, PSSS Smederevo

Korišćena literatura Kajsija Prof.dr Dragan Milatović

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...