Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKada je pravo vrijeme za rezidbu kajsije

Kada je pravo vrijeme za rezidbu kajsije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kajsija spada u grupu koštičavih voćnih vrsta koja potiče iz srednje Azije i Kine. Stablo raste i do šest metara visine. Biljka formira vrlo jak koren koji se prostire četiri do pet metara duboko u zemljište. Rezidba je obavezna agrotehnička mjera u savremenoj voćarskoj proizvodnji.

Prvi momenat rezidbe kajsije je skraćivanje sadnice nakon sadnje na visinu od 60 do 80 cm (u zavisnosti od planiranog uzgojnog oblika). Kada govorimo o rezidbi kajsije, postoje različita mišljenja. Postoje stručna mišljenja da kajsiju treba rezati isključivo i samo u toku vegetacije.

Rezanjem za vrijeme mirovanja kajsija strada. Kako kajsija uglavnom rađa na vrhu rodne grančice, za vrijeme vegetacije može se vidjeti koji vrhovi nemaju plod, pa se preporučuje njihovo uklanjanje radi oblikovanja krošnje. Drugi, rezidbu dijele na zimsku (period mirovanja vegetacije, od novembra do marta) i zelenu (period aktivnog vegetativnog porasta voćaka tokom proljećnih i ljetnih mjeseci).

Kada treba orezivati kajsiju

Kajsiju treba rezati poslije prolaska poznih proljećnih mrazeva, pošto vidimo i ocjenimo da li su, i koliko stradali cvjetni pupoljci. Intenzitet rezidbe moramo prilagoditi tome, jer kajsija je jedna od voćnih vrsta koja najranije cvjeta, a samim tim i opasnost od izmrzavanja cvjetnih pupoljaka je veća.

Rezidbom treba ukloniti oštećene, polomljene i bolesne grane sa izmrzlim cvjetnim pupoljcima, i one koje svojim položajem remete oblik i formu krošnje. Ipak, veći značaj u regulisanju redovnog rađanja ima ljetna rezidba kajsije. Može biti rana i sastoji se u prekraćivanju izrazito bujnih mladara i vodopija u donjem dijelu krune (maj mjesec, ne kasnije) i, kasna ljetna rezidba poslije berbe kada treba ukloniti bujne mladare i vodopije posebno na vrhovima skeletnih grana, kao i izrođeno rodno drvo. Odstranjivanje velikih debelih grana treba izbjegavati ili svesti na minimum jer veliki rezovi iznuruju voćku i ostavljaju velike rane koje treba obavezno premazati kalemarskim voskom.

Izvor: domacinskakuca.rs

PROČITAJTE:

Orezivanje aronije

5 najboljih makaza za orezivanje voća po mišljenju iskusnih članova voćarskih facebook grupa

Orezivanje voćaka u samo 3 koraka!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI