Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeStatica - Sadnja, razmnožavanje, sušenje

Statica – Sadnja, razmnožavanje, sušenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Statica cvijet (Limonium sinuatum (L.) Mill.) grmolika je jednogodišnja, a ponekad i dvogodišnja biljka uspravnog oblika. Pripada porodici Plumbaginaceae. Još se može naći pod nazivima: Limonijum i morska lavanda.

Statica je porijeklom iz Sjeverne Afrike, a s vremenom se proširila u južnu Europu.

Razgranata stabljika statice može narasti u visinu od 15 do 40 cm. Listovi statice su obrasli sitnim dlačicama, izrezani prerasto te skupljeni pri tlu. Široki su 1,5 cm te dugi 3 do 15 cm. Listići na stabljikama su duguljastog oblika, maleni i rijetki.

Cvjetovi statice dolaze u različitim bojama, od plave koja je najčešća pa sve do crvene, žute, bijele i ostalih. Cvjetovi se nalaze u cvatovima – gotovo horizontalni cvatovi nalaze se pri vrhu stabljike i izboja koji prostrano rastu u području pazušnih dijelova listova.

Plod statice dozrijeva u avgustu, a dolazi u obliku kapsule koja može narasti u dužinu do 7 mm.

Pročitajte: Kako se uzgaja biljka Isusov trn – Traži malo, a cvjeta skoro cijele godine

Statica cvate od početka juna pa sve do kraja septembra. Zanimljivo je da je riječ o medonosnoj biljci koju rado posjećuju pčele i ostali insekti kako bi skupili polen i nektar.

Najčešće se sadi kao ukrasna biljka koja krasi vrtove i kamenjare, a za proizvodnju uzgaja se u cvjetnim gredicama. Koristi se u cvjetnim aranžmanima, a pogodna je i za sušenje pa se koristi za izradu buketa ili kao suvo cvijeće za vazu. Nerijetko se koristi i kao svježe rezano cvijeće čiji predivni cvjetovi mogu dugo zadržati svježinu.

Sadnja statice

Statica se sadi iz sjemena ili dijeljenjem izdanaka u proljetnim mjesecima. Odgovaraju joj suvi i sunčani vrtovi.

Cvijet statice raste sporo pa ćete trebati pričekati prije nego što se počnete diviti njegovoj ljepoti.

Bez obzira sijete li ga ili presađujete od izdanaka, na otvoreno ga presadite tek početkom maja. Prije toga ga njegujte u zatvorenim i kontrolisanim uslovima jer mladoj biljci za rast treba puno svjetlosti i topline.

Razmak između sadnica statice trebao bi biti najmanje 30 cm, budući da biljka raste poput grma.

Pročitajte: Biljka puzavica – Zeleni listići u obliku niske bisera privlače svačiju pažnju

Klima i stanište

Posijte je ili posadite na sunčana mjesta, zaštićena od vjetra i ostalih nepogodnih vremenskih uslova. Odgovaraju joj suvi predjeli okupani suncem.

Tlo

Statica voli bogato i dobro drenirano (lako do srednje teško) vapneno tlo u kojem se neće zadržavati višak vode.

Uzgoj statice

Uzgoj statice je lak i jednostavan. Biljka ne traži puno brige i pažnje i kao takva pripada u skupinu cvjetnih vrsta zahvalnih za uzgoj. Ne traži čestu prihranu niti zalivanje, a cvjeta cijelo ljeto, sve do jeseni, bujnim grmolikim cvjetovima.

Zalivanje

Statica se zaliva po potrebi. Kada primijetite da je zemlja vlažna, lagao je zalijte. Prevelika količina vode u području korijena može dovesti do njegovog truljenja i sušenja biljke.

Razmnožavanje statice

Statica se razmnožava:

  • sjemenom
  • dijeljenjem biljke (u proljetnim mjesecima)

Pročitajte: Slamnata ruža – Vrlo zanimljiv i dekorativan cvijet, evo kako se gaji

Sušenje statice

Budući da se statica najčešće uzgaja kao cvijet pogodan za sušenje i korištenje u buketima, biljku je nakon berbe potrebno primjereno osušiti.

Statica se bere kada postigne vrhunac sadnje, a nakon toga se suši u pogodnom zračnom prostoru koji je zaštićen od vlage i vjetra.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

okvašivači

Šta su okvašivači i kako se koriste?

Okvašivači ili ađuvanti su pomoćna sredstva za primjenu sa pesticidima i folijarnim đubrivima, a korsite se u cilju povećanja njihove efikasnosti, poboljšanja načina djelovanja...