Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img

Zašto se suše KAJSIJE?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prevremeno sušenje kajsije predstavlja, bez sumnje, najštetniju pojavu kada se radi o uspješnom gajenju ove voćke. Često iz neznanja ljudi ne mogu da spriječe ovu vrlo štetnu pojavu.

Zabluda:

Zbog sušenja pojedinih stabala koje počinje rano, već posle treće-četvrte godine od sadnje, zasad se proredjuje i grane suše, pa čak krče i čitavi zasadi, što ovu voćku čini sve manje rentabilnom i često dovodi u pitanje njeno dalje uspješno gajenje. Ova zabluda, koja rezultira velikim ekonomskim štetama, često je razlog zabrinutosti mnogih voćara i odgajivača kajsije.

Istina:

Sušenje kajsije ili takozvana apopleksija prouzrokuju razni činioci kao što su niska temperatura, inkopatibilnost podloge i plemke, poremećaji u fiziologiji ishrane, razne vrste parazita i gljiva. Svi ovi pobrojani činioci u stanju su da prouzrokuju sušenje kajsije.

Kako zaštititi mlada stabala kajsije od izmrzavanja

Kako spriječiti apopleksiju?

  • Da biste ste spriječili sušenje kajsije pre svega treba paziti da ne dođe do raznih povreda debla i grana kajsije u fazi mirovanja, odnosno od početka jeseni do proleća.
  • Preporučuje se izvođenje rezidbe u proljeće jer su u proleće manje mogućnosti za razvoj bolesti.
  • Takođe, kajsiju treba kalemiti na visini od 8 do 120 i više centimetara na belošljivu.
  • Zasade zasnivati na sjevernom i sjeverozapadnom položaju zemljišta. Južna strana manje odgovara, uslijed čestih kolebanja temperature i povoljnijih uslova za razvoj bolesti.
  • U jesen, odmah posle početka otpadanja lišća, ili kada je 50% lišća otpalo, i u rano proljeće prije početka vegetacije poželjno je prskati kajsije preparatima na bazi bakra, odnosno bakar-oksihlorida.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Ovako orežite kajsije za dobar rod

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI