Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOprašivanje biljaka u plastenicima

Oprašivanje biljaka u plastenicima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U plasteniku oprašivanje biljaka donosi zaradu jer neuspjeh u ovoj fazi razvoja odnosi vaš trud.

Povrtari koji se bave proizvodnjom povrća u zatvorenom prostoru mogu imati poteškoća zbog slabe oplodnje. To se dešava zbog visoke vlažnosti gdje je otežano oslobađanje polena iz prašnika pa je oplodnja slaba, samim tim broj zametnutih plodova je mali.

Da bi poboljšali oplodnju u plastenicima i staklenicima mogu se koristiti stimulatori oplodnje hemijskog porijekla. To su male koncentracije hemijske materije 2,4-D-dihlorfenoksi sirćetne kiseline. Upotrebljava se u vrlo malim koncentracijama, da ne bi doveli do neželjenih herbicidnih efekata na biljkama.

Pročitajte: Oprašivanje paradajza uz pomoć bumbara

Oprašivanje biljaka u plastenicima

Kod paradajza usljed povećane koncentracije ili pri tretiranju jednog cvijeta više puta dolazi do deformacije listova, a kasnije i plodova paradajza. Listovi su izduženi sa deformisanim glavnim nervom i nazubljenom ivicom.

Plodovi koji se formiraju na takvim biljkama su deformisani, nepravilnog oblika sa unutrašnjom šupljinom zelenih zidova komora. Zato je preporuka savjetodavca da se prilikom upotrebe ovih preparata obavezno proizvođači dobro upute, kako ne bi imali negativnih posljedica.

Deformacija plodova pogotovo ranih hibrida u plastenicima i staklenicima pored upotrebe hormona za oplodnju pomenutog 2,4-D u koncetracijama većim od 0.00028% može da dovede do deformacije plodova i lišća, a cilj je što ranije izaći na tržište.

Ovako oplođeni plodovi nešto ranije sazrijevaju bez sjemena ili se umjesto sjemena javaljaju rudimentirani dijelovi nalik sjemenu. Deformacije plodova pogotovo na prvim cvjetnim granama mogu se javiti i prinudnom oplodnjom na temperaturi i na 15 stepeni, bez upotrebe hormona.

Bumbari neće da lete kad im je hladno, osim da im obučemo bunde.

Mali proizvođači – polu profesionalci ili vlasnici manjih porodičnih plastenika pribjegavaju upotrebi tresača, kojim se sami snalaze.

Naime: na pijacama kupuju električne aparate za brijanje sa akumulatorom, skidaju mrežicu i ugrađuju elastičnu žicu dužine 15 – 20 cm na koju navlače plastiku. Naslanjanjem žice koja vibrira na cvjetnu granu ili dio cvjetne grane dolazi do oslobađanja polena. Pošto su povrtari nestrpljivi vrše oplodnju i pri nižim temperaturama, mada postoje i hibridi koji se oplođavaju i na nižim temperaturama, tako da sve sjemenke u komorama ploda nisu oplođene.

Pročitajte: Ručno oprašivanje paradajza: Da svaki cvijet postane plod!

Pošto biljka dobija signal da je cvijet oplođen prestaje polinacija u cvijetu i zbog neravnomjernog rasta ploda (dio ploda koji je oplođen) sporije raste i javljaju se deformacije. Što se tiče visokih temperatura i jake insolacije savjetuje se povrtarima da koriste duplu ili unutrašnju foliju kako bi spriječili jače ozračivanje.

Ozračivanje se može smanjiti i korišćenjem zaštitnih mreža koje se prebacuju preko plastenika, a sve u cilju dobijanja plodova lijepog izgleda i vrhunskog kvaliteta vezanih za sortu ili hibrid.

Autor: ing-polj. Vladan Marković, specijalista organske proizvodnje, PSSS Prokuplje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI