Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako spriječiti širenje hrena u bašti?

Kako spriječiti širenje hrena u bašti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kontrola hrena nije jednostavna jer i najmanji djelić korijena može dati novu biljku koja će se nastaviti razvijati i zauzimati novu površinu. Potrebno je svake godine ukloniti nekoliko biljaka na osnovnom području gdje želimo da raste hren.

Malo je povrća koje je tako zdravo kao hren, a vrlo se rijetko nalazi u baštama. Ova višegodišnja povrtna vrsta lako se uzgaja, posebno na vlažnim mjestima. U upotrebi je korijen koji može biti dug i do jednog metra.

Za njegov uzgoj može se odabrati dio bašte ili dvorišta gdje će mu se osigurati dovoljno prostora za razvoj i širenje. Nije potrebno da se svake godine iznova sadi i ne treba proizvoditi rasad. Još jedna prednost hrena je što ne mora da se pravi gredica za njega.

Najsigurniji način kontrole širenja

Prilikom sadnje na stalno mjesto, neophodno je imati u vidu da se on širi i zauzima okolni prostor. Kako bi se spriječilo dalje širenje, mogu se uraditi dvije stvari:

  • Uzgoj u velikim posudama i
  • Kontrola iskopavanjem.

Posuda za uzgajanje treba biti dovoljno velika da osigura sloj supstrata od jednog metra. Najbolje je uzeti staro plastično bure. Na dnu se naprave otvori za drenažu i stavi se metalna mrežica sa rupicama manjeg promjera. Ona će osigurati neometano oticanje vode i spriječiti ulazak štetočina u unutrašnjost bureta. Preko nje se stavlja drenažni sloj (šljunak, komadi stare cigle i slično), a iznad se naspe supstrat. Na ovaj način obezbjediti će se optimalni uslovi za proizvodnju ovog povrća, spriječiti njegovo širenje i olakšati vađenje korijena na kraju vegetacije. Bure sa hrenom može da bude na površini zemlje ili da se ukopa. Ovo predstavlja najsigurniji vid kontrole širenja.

Svaki zaostali dio korjena daće novu biljku

Kontrola hrena u bašti i dvorištu nije jednostavna jer i najmanji djelić korijena može dati novu biljku koja će se nastaviti razvijati i zauzimati novu površinu. Potrebno je svake godine ukloniti nekoliko biljaka na osnovnom području gdje želimo da raste hren. Na taj način će se rasteretiti prostor od suvišnih biljnih vrsta i nove će nicati na tom području jer će imati prostor za razvoj. Sve one koje su se razvile na površini koja je predviđena da se zaštiti od hrena, trebalo bi u potpunosti iskopati i ne dozvoliti im da se razvijaju.

Ukoliko želite potpuno da uništite ovo povrće trebaće vam mnogo strpljenja. Zbog korjena koji je duboko u zemlji, ima mogućnost da se obnavlja i poslije upotrebe herbicida. Zato su neophodni stalni radovi oko njega i trebalo bi iskopati što više korijenja. Svaki zaostali dio sa pupoljkom će dati novu biljku. Iskopavanje će se zbog toga morati nastaviti tokom vegetacije i sljedećih godina u zavisnosti koliko je prostora zahvaćeno.

Stalnim košnjem mladog, svijetlozelenog lišća isprovociraće se korijen da razvije sve pupoljke, a neće se dati šansa lišću da stvori dovoljno hranjivih materija za opstanak korijena. Na taj način on gubi vitalnost i suši se.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

DOMAĆI JE NAJBOLJI: Ovako se pripema PRAVI HREN!

Savjeti za uspiješan uzgoj rena/hrena

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI