Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSavjeti za uspiješan uzgoj rena/hrena

Savjeti za uspiješan uzgoj rena/hrena

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ren je biljka koja zahtjeva ujednačen režim vlage u zemlji, zavisno od tipa zemljišta, primjenjuju se tri osnovna načina za sadnju. Proizvodnja rena visokog kvaliteta, koji jedino ima produ na svjetskom tržištu, prvenstveno zavisi od pravilnog izbora sadnog materijala.

Naime, nasuprot odomaćenog načina proizvodnje sadnica (reznica) rena iz “glave korijena”, u posljednje vrijeme ovde se kao sadnica koristi jednogodišnji prirast vegetativnog korijena (izdanci na kraju korena) i to samo od zdrave biljke.

Reznice treba da su pravilnog oblika, dugačke od 25-30 cm i da im je debljina od 6-12 mm. Samo ovakve sadnice daju ujednačen i kvalitetan korijen pogodan za preradu i zbog toga vrlo cijenjen i tražen na domaćem i stranom tržištu.

Reznice obavezno dezinfikovati

Prilikom vađenja korijena buduće sadnice sijeku se na naznačenu dužinu, zatim se vežu u buntove i stavljaju u pjesak ili frižidere da prezime i sačekaju proljećnu sadnju.

Sadnja rena

Optimalni rokovi za sadnju rena su od marta do polovine maja.

Tri načina sadnje rena

Kako je ren biljka koja zahtjeva ujednačen režim vlage u zemlji, zavisno od tipa zemljišta, primjenjuju se tri osnovna načina za sadnju.

Najzastupljenija je horizontalna sadnja u zemljištima koja imaju godišnji prosijek padavina iznad 800 mm, tako da biljka u gornjim slojevima može osigurati dovoljno vlage. U protivnom, neophodno je u kritičnim momentima obaviti navodnjavanje.

Uspravni ili vertikalni način sadnje u humke, primjenjuje se na zemljištima gdje je visok nivo podzemnih voda, tako da se humičenjem izbegava suvišna vlaga i korijen se razvija u optimalnim uslovima.

Kosi način sadnje koristi se u predelima gde su padavine oskudne i na zemljištima gde se javljaju periodične suše. U takvim kritičnim slučajevima to važi za sve oblike sadnje, treba obaviti navodnjavanje isključivo vještačkim putem, jer drugi oblici navodnjavanja kod rena nisu preporučljivi.

Ren se sadi u redove na razmaku od 50-80 cm, dok razmak biljke od biljke u redu iznosi 30 cm.

Dubina polaganja reznica zavisi oblika sadnje. Kod uspravne sadnje u humke, vrh sadnice treba da bude 2 cm ispod nivoa zemlje. Kod kose sadnje deblji kraj treba da bude 2-3, a zadnji 10 cm ispod zemlje.

Аubrenje zemljišta obavlja se prije sadnje, uglavnom pod tanjiraču, pre zatvaranja zimske brazde. Ukupne količine čistih hraniva iznose 180 kg/ha azota, 150 kg/ha fosfora i 200 kg/ha kalijuma.

Zaštita od korova obavlja se sredstvima na bazi “alahlora” i “prometrina” u razmeri 2:1, a tretiranje se obavlja neposredno posle sadnje, odnosno prije nicanja biljke.
Dragan Mijušković
Izvor: PSSS

PROČITAJTE:

Kako gajiti rani kupus na otvorenom polju

Đubrenje preko lista: Sve što niste znali o folijarnoj prihrani

Pravilno đubrenje paprike

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI