Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako spriječiti izmrzavanje krtola u zemlji?

Kako spriječiti izmrzavanje krtola u zemlji?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir (krtola/gomolj) je biljka hladnog umjerenog pojasa i najveće prinose daje na područjima gdje srednja temperatura najtoplijeg mjeseca vegetacije ne prelazi 18,5 ºC.

Ljetne temperature koje prelaze 30 ºC veoma su nepovoljne za proizvodnju krompira.

OSJETLJIVOST KROMPIRA (KRTOLA) NA NISKE TEMPERATURE

Osjetljivost krompira na niske temperature takođe je velika pa i pri 0 ºC do 1 ºC dolazi do oštećenja izniklih biljaka, posebno u proljeće, kada se javljaju kasni mrazevi.

Valja napomenuti da se biljka krompira oštećena mrazom u proljetnom stadijumu razvoja regeneriše (oporavi), ali se ipak odražava sniženjem prinosa.

Poseban problem čine rani jesenji mrazevi koji oštećuju krtole u zemljištu. Naime, krtola koja viri iz zemlje zbog toga što je slabo zagrunuta, pored toga što je već oštećena od svjetla, sada i promrzne, pa prilikom vađenja, a posebno u skladištu pričinjava znatne poteškoće zbog pojave truleži.

Da bi se ovo izbjeglo, proizvođači moraju voditi računa o tome da krompir sade na odgovarajuću dubinu i da ga dobro zagrnu.

Treba istaći da proizvođači upravo u ovom najčešće griješe, jer nikako ne mogu shvatiti da veća masa u prinosu zahtjeva više zemlje u nagrtanju. Gubici u prinosu zbog plitko posađenog i slabo ogrnutog krompira mogu biti toliko veliki da često premašuju 20%.

Proračunato na 1ha, to iznosi više od 4t.

Izvor: AgroSavjet

Pročitajte još:

  1. NA OVAKVOM ZEMLJIŠTU KROMPIR DAJE NAJVEĆI PRINOS
  2. AKO ŽELITE VISOK PRINOS KROMPIRA OBEZBIJEDITE MU OVE USLOVE!
  3. UPUSTVA ZA REZANJE KROMPIRA PRIJE SADNJE
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI