Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoUputstva za rezanje krompira prije sadnje

Uputstva za rezanje krompira prije sadnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neki proizvođači režu već naklijale krtole, a neki ih režu nakon procesa naklijavanja. Važno je samo pridržavati se uputstava.

Kod proizvodnje krompira velika se pažnja posvećuje pripremanju krtola za sadnju. Na primjer, za postizanje većeg i kvalitetnijeg prinosa potrebno je obaviti biološku obradu sjemenskog gomolja koja podrazumijeva postupak naklijavanja, a mnogi prozvođači se odlučuju i za njihovo rezanje, iako struka to ne preporučuje.

Zbog naklijalih krtola dolazi do bržeg i ravnomjernijeg nicanja

Procesom naklijavanja, krompir brže dospijeva za berbu, zatim ranije dolazi do zatvaranja sklopa, smanjuje se uticaj korova, skraćuje se vegetacija i povećava prinos. Ovaj postupak se obavlja 35 do 45 dana prije sadnje u suhim, čistim i osvijetljenim prostorijama koje se mogu provjetravati.

Gomolji se tokom naklijavanja stavljaju u drvene ili plastične gajbice, a za proizvodnju mladog krompira se trebaju birati sitnije jer oni daju manji broj stabljika zbog čega je moguće ranije vađenje mladog krompira.

Tokom naklijavanja temperatura u prostoriji bi trebala biti od 12 do 15°C uz relativnu vlagu zraka od 85 do 90%. Važno je temperaturu, vlagu i jačinu svjetlosti mijenjati kako bi dobili zdrave klice kao i okretati gomolje jednom do dva puta tokom naklijavanja kako bi svaki gomolj bio podjednako izložen svjetlosti.

Naklijavanje treba započeti 8 do 10 sedmica prije sjetve. Dužina procesa zavisi od sorte, a u prosjeku traje od 35 do 60 dana. Neki proizvođači režu već naklijale gomolje, a neki ih režu nakon procesa. Važno je samo pridržavati se uputstva.

Rezidba gomolja se obavlja oko desetak dana prije sadnje

Gomolji se obično režu zbog nedostatka sadnog materijala ili zbog bržeg umnožavanja kvalitetnog sjemena ili jednostavno radi uštede. Rezidba gomolja krompira se uglavnom primjenjuje kod krupnijih sorti, a u proizvodnji sjemenskog, ne preporučuje se rezanje jer postoji mogućnost prenošenja virusa. Ipak, ukoliko se ukaže potreba, to treba obaviti na pravilan način.

Rezidba se obavlja pet do deset dana prije same sadnje kako bi rana nastala uslijed rezanja potpuno zacijelila. Ona sa zacjeljivanjem počinje 12 do 18 sati poslije reza, a pri optimalnoj temperaturi i vlažnosti zraka se stvara zaštitna opna koja štiti krtole od raznih uzročnika bolesti.

Važno je dezinfikovati nož i rezati gomolje uzdužno

Nož je prije rezanja potrebno dezinfikovati u rastvoru alkohola ili na otvorenom plamenu, a mogu se rezati gomolji i s klicom i bez nje. Treba ih rezati po uzdužnoj osi, kako bi približno jednak broj okaca bio na obe polovine. Međutim, iako se to ne preporučuje, krupni naklijali gomolji se ponekad režu i poprečno, a u tom slučaju se odsijeca samo vršni dio koji sadrži najveći broj klica. Temperatura gdje se čuvaju rezani gomolji bi trebala biti od 15 do 20°C uz vlagu zraka od 60 – 85%.

Iako rezane gomolje neki odmah nakon reza sade u tlo to se ne preporučuje, pogotovo ako je ono hladno i vlažno jer može doći do njihovog brzog propadanja. Rezani krompir ima manji rodni potencijal i potrebno ga je saditi gušće, a preporučen razmak je od 25 do 28 cm.

Izvor: agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI