Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako se uzgaja anis - Poznata ljekovita biljka

Kako se uzgaja anis – Poznata ljekovita biljka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Anis je odavno poznata ljekovita biljka. Koristila se još u staroj Grčkoj, a u 16. vijeku započinje proizvodnja eteričnog ulja.

O anisu

Anis je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka 40 – 60 cm. Korijen je vretenast, ravan i slabo razgranat, male moći upijanja, a doseže dubinu do 20 cm. Stabljika je razgranata, nježna i sklona polijeganju. Donji listovi su jednostavni, srcolikog oblika s dugim peteljkama. Gornji listovi su složeniji, sa sitnim podjelama. Cvjetovi su sitni, bijele boje, na dugim peteljkama.

Anis cvjeta od sredine juna do prve polovine jula. Plodovi su ovalnog oblika, dvodijelni i međusobno srasli. Zreli plodovi su sivo-smeđi. Dugi su 4 mm, a široki 3 mm. Masa 1000 sjemenki je 2,0 – 2,5 g.

Razdoblje vegetacije traje 120 – 125 dana. U sobnim uslovima sjeme klija za 4 – 6 dana. Za 10 dana klija do 90 % sjemena. Mlade su biljke otporne na niske temperature pa ne postoji opasnost od smrzavanja.

Pročitajte: Zelje, štavelj ili kiseljak – Evo kako se uzgaja u bašti!

Zašto se uzgaja anis?

Anis se uzgaja zbog plodova koji sadrže 2 do 4 % eteričnog ulja (Anisi aetheroleum). Osim eteričnog ulja, plodovi sadrže oko 10 % masnog ulja, bjelančevina, šećera i drugih materija. Eterično ulje sadrži oko 80 – 90 % anetola, a upotrebljava se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. U narodnoj se medicini plodovi anisa upotrebljavaju kao sredstvo protiv nadimanja i za poboljšanje probave.

Kako se uzgaja anis?

Najbolji prinosi anisa postižu se na toplim i sunčanim površinama. Ne podnosi sušu, posebno ne tokom cvjetanja. Anis nije jako zahtijevan u pogledu tla, ali mu najviše odgovaraju duboka i plodna tla.

Anis se u plodorcdu uzgaja nakon okopavina ili nakon strnih žitarica. Važno je samo da tlo nije zakorovljeno. Anis ne treba sijati nakon višegodišnjih kultura. Na istu se površinu sije tek svake 2-3 godine. Osnovna obrada tla ista je kao i za druge ratarske kulture.

S pripremama treba započeti odmah nakon uklanjanja prethodne kulture. Tlo za sjetvu se ore u jesen na dubini 25 – 35 cm, što je moguće ranije. Poorano tlo se ostavi da prezimi, a u proljeće se obavlja površinska obrada tla. Površinsku obradu tla, tj. usitnjavanje i poravnavanje, treba obaviti u rano proljeće.

Pročitajte: EVO KAKO DA UZGAJAJTE PISTAĆE U VAŠEM DOMAĆINSTVU!

Đubrenje anisa

Treba izbjegavati direktno đubrenje tla stajskim đubrivom. U organskoj je proizvodnji poželjno da se anis uzgaja na površinama na kojima je prethodna kultura bila đubrena stajskim gnojivom. Anis dobro podnosi mineralna đubriva koja se primjenjuju u konvencionalnoj proizvodnji. Količina i vrsta đubriva zavise od plodnosti tla, odnosno od sadržaja pojedinih hranjivih elemenata u tlu. Za tlo prosječne plodnosti dovoljno je 300-400 kg/ha NPK 15-15-15 đubriva.

Sjetva anisa

Anis se razmnožava isključivo sjemenom. Sjeme se sije sijačicama. Razmak između redova zavisi od plodnosti i zakorovljenosti tla. Na više zakorovljenim površinama razmak između redova treba biti 40 – 50 cm kako bi se moglo primijeniti međuredno okopavanje. Na tlima čistim od korova sjetva se može obaviti sijačicom za žito, ali pod uslovom da se sije svaki drugi red. Količina sjemena za sjetvu 1 ha zavisi od međurednog razmaka. Za razmak od 40 – 50 cm potrebno je 6-7 kg/ha sjemena, a za razmak od 25 cm, oko 12 kg/ha. Sjetva se obavlja polovinom marta, a u toplijim područjima i ranije.

Njega anisa

Njega anisa obuhvata međurednu kultivaciju, okopavanje i prihranjivanje. Okopavanje je nužno u prvoj fazi razvoja jer se u početku anis vrlo sporo razvija pa je u to vrijeme i najosjetljiviji na korove.

Broj okopavanja zavisi od stanja tla. Tokom vegetacije okopavati treba najmanje 2-3 puta. Prvo se okopavanje obavlja kad biljke razviju 4-5 listića, dok je drugo okopavanje obično 20 – 30 dana nakon prvog. Anis se prihranjuje mineralnim đubrivima u vrijeme najintenzivnijeg razvoja. U to je vrijeme i najveća potrošnja azota. Biljke se prihranjuju jednokratno i to u fazi kad imaju 5-6 listića. Za 1 ha površine dovoljno je primijeniti 120 – 150 kg azotnog đubriva (KAN).

Pročitajte: Probajte da uzgojite kineski kupus, lako je, a sada je pravo vrijeme za sadnju!

Anis sazrijeva vrlo neujednačeno pa je teško procijeniti pravi trenutak žetve. Ako su plodovi zreli, žetva se obavlja kombajnom za žito. U slučaju kada je tek 50 % plodova sazrelo, obavlja se dvofazna žetva. Nakon košnje masa ostaje na površini 3-4 dana da plodovi dozriju na stabljici, a nakon loga slijedi vršidba.

Prinos anisa zavisi od tipa tla i od klimatskih uslova vegetacije i oplodnje. U našim je krajevima prinos 700 – 1200 kg/ha. S obzirom na to da plod sadrži 2,50 – 3,75 % eteričnog ulja, s površine od 1 ha može se dobiti 15 – 30 kg ulja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI