Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKako naučiti krave na električnu ogradu?

Kako naučiti krave na električnu ogradu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kako naučiti krave na električnu ogradu – Ograde za stoku, u ovom slučaju za krave, mogu se podijeliti na dva osnovna tipa: fizičke i psihološke barijere. Električna čobanica, zapravo, predstavlja psihološku barijeru, a u narednim redovima ćemo objasniti i kako, kao i na koji način se krave treniraju da ne probijaju ovakve vrste ograda.

Fizičke ograde funkcionišu na principu prepreke koja fizički blokira kretanje krava, poput bodljikave žice, dasaka, prečaga i sl.

Nasuprot njima, ograde psihološke prirode, poput električnih, vrše funkciju stvarajući strah od blagih elektrošokova kod krava, što čini da se one svojevoljno uzdržavaju od prilaženja ogradi i eventualnog provaljivanja kroz nju.

Dakle, psihologija kod ovih životinja stvara prepreku za prolaz umjesto fižičke barijere. Stoga, efektivnost električne ograde ne zavisi od njene robusnosti već od razumijevanja kako da manipulišete psihologijom krava i svoje krdo zadržite sa ove strane ograde.

Pročitajte: Neplodonost kod goveda – uzroci i posljedice

Privikavanje krava na električnu ogradu

Međutim, ni ograda pod naponom struje neće imati efekta ukoliko krava nije naviknuta na nju. Naime, kravama koje se po prvi put suočavaju sa električnom ogradom, ona neće delovati nimalo zastrašujuće, naprotiv, lako se može desiti da provale kroz nju, kao da uopšte i ne postoji. Tek kada se krava privikne na nju, i razvije strah od nje, ova ograda postaje neprobojna kao betonski zid.

Puštanje nepriviknute stoke na pašnjak ograđen električnom ogradom, naprosto neće dati rezultata jer krave nemaju predstavu o tome da treba da se uzdrže od kontakta sa žicom. Da eletrična ograda ne bi bila odmah sravnjena sa zemljom, a krdo završilo daleko od mjesta na kojem bi trebalo da pase, krave se moraju prethodno istrenirati.

Trening za upoznavanje sa elektičnom ogradom

Trening upoznavanja sa električnom ogradom može biti vrlo jednostavan, samo je potrebno stvoriti takvu situaciju da sva stoka u krdu iskusi šok koji kontakt sa ogradom donosi.

Za krave rođene i odrasle na farmi sa električnom ogradom, trening nije potreban. Međutim, ako se ovaj vid zaštite uvodi po prvi put ili ako se nepriviknuto grlo priključuje krdu na farmi, potrebno je vještački izazvati situaciju kojom se stoka upoznaje sa električnom ogradom dok je istovremeno, fizičkom barijerom obuzdana unutar tora u kojem se izvodi trening.

Djelotvorna metoda bi podrazumijevala da se unutar većeg tora ograđenog običnom žicom ili nekim drugim pregradnim materijalom napravi manji tor negdje u ćošku, ograđen električnom žicom sa malim prostorom za prolaz unutra. U većem toru bi trebalo postaviti hranu, a u manjem vodu ili obrnuto tako da krave moraju ulaziti i u manji tor.

Pročitajte: Visoke temperature izazivaju pad mliječnosti kod krava – Kako to spriječiti?

Bilo da je razlog njihova radoznalost ili naprosto ljenjost da se obilazi i ide okolo do hrane ili vode, prije ili kasnije će svaka od njih probati da preko električne žice dopre do onoga što je čeka iza nje. Obično je potrebno dan ili dva da svako grlo iskusi žicu i stekne predstavu o njoj, nakon čega postaju spremne za izlazak na pašnjak ograđen na ovaj način.

Lakše upravljanje krdom

Jednom istrenirane da uvažavaju električnu ogradu, krave će postati vrlo sposobne da je na vrijeme uoče. Čak će se priviknuti i da pasu travu tačno ispod žice, a da je ne dodiruju. Istrenirane krave se potom, po potrebi mogu zavarati i običnim kanapom i tako kanalisati kroz željeni koridor za prolaz.

Upravljanje krdom, nakon privikavanja na električnu ogradu, zasigurno će postati mnogo lakše. Tada, čak i ispražnjeni akumulatori i ograda sa oslabljenim naponom struje tokom zime, mogu biti efikasna zaštita i proći potpuno netaknuto mjesecima, naprosto zato što je kravama, prethodno usađena psihološka barijera koja ih trajno odvraća od ograde.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI